3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Cam bebeğin hayatı tehlikede!

Eskişehir Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde dünyaya gelen cam bebeğin dokunulan her yeri kırılınca, kol ve bacakları alçıya alındı. Hemşirelerin sondayla beslediği ve annesinin kucağına hiç alamadığı bebeğin yaşaması için doktorlar seferber oldu.

Çocuğun doktoru Ferruh Baş, Sahiba-Cemal çiftinin 6. çocuğu olan Açan bebeğin 17 Ağustos'ta dünyaya geldiğini belirterek, yeni doğan ünitesinde tedavi gören çocuğun 2 kilo 550 gram olarak doğduğunu söyledi.

Yüz ve kafa şekli, vücut yapısı itibarıyla sağlıklı bir bebek olmadığını görür görmez anladıklarını ifade eden Baş, "Doğumdan 10 dakika sonra bebeği muayene ettik. Kol ve bacaklarında kırıklar vardı. 'İnşallah cam bebek değildir' dedik. Ancak, maalesef ilk çekilen filmlerde bacaklar ve kolların hem alttan, hem üstten kırık olduğunu belirledik. Büyük ihtimalle göğüs kafesi içinde de mikro kırıklar var. Üst koldaki kırık anne karnında oluşmuş, haftalar önce de kaynamış. Bebeğin kemik metabolizması bozuk. Kemiğin teşekkülünde sorun var. Hastalığın adı, 'osteogenesis ımperfecta.' Halk arasında 'cam bebek' olarak bilinir. Çok nadir görülür. Genetik bir hastalıktır. Çeşitleri vardır. Bazı tipleri daha hafiftir, 8-10 yaşında teşhis konulabilir. Bizim bebeğin kırıkları anne karnında başlamış" dedi.

Doktor Ferruh Baş, annenin 6 çocuğundan ilk 5'inin sağlıklı olduğunu, cam bebek hastalığının en ağır türünün Açan bebekte görüldüğünü kaydederek, "Bu tür bebekler, genellikle solunum problemi sebebiyle ölür. Cam bebekler, uzun yıllar yaşayamıyor. Yaşarsa da sağlık sorunları oluyor. Bizim bebek 17 günlük oldu. Hızlı teşhis ve tedavi olmasa doğduğu gün ölürdü. Göğüs kafesindeki kırıklar sebebiyle nefes alamıyor. Bebek dokundukça kırılıyor. Solunum sıkıntısı sebebiyle ölüyor. Doğduğunda solunum sıkıntısı vardı, gerekli oksijen desteğiyle hayatta kalmasını sağladık. Şu anda bütün kemikleri alçıda. Gelecek hafta alçılar alınacak, yeni kırık var mı, önceki kırıklar kaynamış mı, buna bakacağız. Bebek ilk anda inliyordu. Kırıklar müthiş ağrı veriyordu. Doğduğu gün çocuğa dokunamıyorduk. İkinci gün alçıya alınmaya başladı. İlk gün damar yoluyla beslendi, şimdi midesine sonda yaparak besliyoruz" diye konuştu.

Annenin bebeğini kucağına hiç alamadığını ifade eden Baş, şunları söyledi:
"Bebeğe kimse dokunamıyor. Dokundukça kırılıyor. Anneye olayı doğrudan anlatmadık. Babaya anlattık. Çok ilgilenen bir babası var. Yaşam için her türlü desteği veriyoruz. Bütün arkadaşlar seferber oldu. Bu tür bir olayı hep kitaplardan okurduk. Çok ilginç olduğu için zihnimize kazınmış bir hastalık. Görür görmez teşhisi koyduk. Çok nadir görülür. 14 yıldır doktorum. Bu türünü ilk kez görüyorum. 20-25 yıllık hekim arkadaşlarım da ilk kez gördüklerini ifade etti."
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 16:10:11
Güncelleme :3 Eylül 2009 Perşembe 16:16:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?