3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Ceylan'dan Müjde Ar'a hakaret davası

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NDEN MÜJDE AR'A HAKARET DAVASI

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan'a bir televizyon programında hakaret ettiği iddia edilen Müjde Ar'ın yargılanmasına başlandı.

Öğrencilerin okul çantası, araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi Türk milli kahramanlarının kullanılması için çalışma başlatan Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan'ı, bir televizyon kanalındaki programda, "Bu sübyancılıktır. Hangi tarlada yetişiyor bu milli eğitim müdürleri" diyerek eleştirdiği öne sürülen Müjde Ar hakkında, Eskişehir 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan "kamu görevlisine hakaret" davasının görülmesine bugün başlandı. Tutuksuz sanık Müjde Ar'ın katılmadığı duruşmada, avukatı Şennur Karasakal ile müşteki İbrahim Ceylan ve avukatı Hamza Özçiftçi hazır bulundu.

İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, duruşmada verdiği ifadesinde, "Görevimiz gereği özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımızın okul araç gereçlerinde resimleri olan yabancı kökenli çizgi film kahramanlarının resimleri yerine, kendi kültürümüze özgü milli kahramanlarımızın resimlerinin kullanılması için bir proje hazırladık. Çocukları her türlü zararlı alışkanlıklardan korumak için 1-1.5 yıldır üzerinde çalıştığımız projeyi hayata geçirdik. Projemiz sadece 'Barbie' bebekli resimlere yönelik değildi.

Ulusal basına bu çalışma yanlış aksettirildi. Söz konusu televizyon programını ertesi gün tekrar yayınında izledim ve projenin mahiyetine bakılmadan bu denli acımasızca eleştirildiğimi gördüm. Sanık Müjde Ar'dan şikayetçiyim, kendisinin cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

Avukatı Hamza Özçiftçi de sanık Müjde Ar'ın televizyon programındaki sözlerinin eleştiri sınırını aştığını, hakarete ulaştığını savunarak, "Müjde Ar, Eskişehir'de Milli Eğitim camiasının başındaki müvekkilime, 'sübyancı' dedi. Bunun ardından müvekkilimin adı, internetteki arama motorlarında, 'sübyancı' olarak çıkmaya başladı. Müvekkilimin onur ve haysiyetini rencide ettiği açıktır. Maddi ve manevi zararlarımızın tazmini hususunu saklı tutuyoruz" diye konuştu.

Ceylan ve Özçiftçi, bahse konu projeyle ilgili basında yer alan haberlerden oluşan yaklaşık 50 sayfalık bir dosya ve 3 CD'yi mahkemeye sunarken, proje çerçevesinde Türk milli kahramanlarının resimleriyle bastırılan çanta, yakalık ve bardakları da hakime gösterdi.

Müjde Ar'ın avukatı Şennur Karasakal ise, "Müvekkilim, Milli Eğitim'deki büyük aksaklıklardan üzüntü duymaktadır. Projeyi duyunca, 'Mili Eğitim'deki bütün sorunlar bitti de sadece çantalardaki resimler mi kaldı?' düşüncesiyle eleştiride bulundu. Ayrıca, bu resimlerin müstehcen bulunduğuna yönelik Milli Eğitim Müdürü'nün beyanları medyada yer aldı. Bir konunun bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekir. Böyle değerlendirildiğinde müvekkilimin müştekinin şahsına yönelik rencide kastı olmadığı görülecektir.

Ayrıca, müvekkilim topluma mal olmuş birisidir. İfadeleri, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında kalmaktadır" dedi.

Hakim, duruşma sonunda Müjde Ar'ın Sarıyer Adliyesi'nde talimatla ifadesinin alınması için 23 Ekim 2009 tarihinde yazılan yazıya cevabın beklenmesi için, davayı 4 Mart 2010 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışı adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Ceylan, "Bu olaya çok üzüldüm. Ben Eskişehir'de 130 bin öğrenci, 10 bin öğretmeni temsil ediyorum. Biz şikayetimizi yapmıştık, bugün ilk duruşması oldu. Yüce Türk adaletine güveniyoruz. Artık hiç kimsenin, belli televizyon programlarını arkasına alarak kamu görevlisine hakaret etme hakkı yok. Benim yaptığım, okuldaki şiddeti önlemekti. İnternete girin, arama motorlarına İbrahim Ceylan yazın, 'tarlada yetişmiş milli eğitim

müdürü, sübyancı' şeklinde tanımlar geliyor. Biz kamu görevlisiyiz. Kimsenin böyle yapma hakkı yok" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 14:38:02
Güncelleme :31 Aralık 2009 Perşembe 15:27:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?