7
Mayıs
2024
Salı
ESKİŞEHİR

Demiryollarının yeraltına alınması tartışması

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kentteki demiryolunun yeraltına alınmasıyla ilgili hazırladıkları proje kapsamında Devlet Demir Yolları (DDY) Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma protokolü imzaladıklarını söyledi.

Başkan Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen, düzenlediği basın toplantısında, Vali Kadir Çalışıcı’nın Kütahya yolu üzerindeki Basma Kavşağı’na yapılması öngörülen üstgeçidin yapımından Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğunu beyan etmesinin kendilerini hem üzdüğünü, hem de şaşırttığını ifade etti.

Çalışıcı’nın Eskişehir’de yeni olduğunu ve bugüne kadar şehir sorunları ve çözümleriyle ilgili kendilerinden kapsamlı bir bilgi almak fırsatını bulamadığını belirten Büyükerşen, "Hal böyleyken, kamuoyuna kesin ifadeli açıklamalarda bulunulması, yanlış bilgiler nedeniyle kamuoyunda fikir karmaşasına yol açmaktadır. Şaşırmamızın sebebi ise, sayın Vali’nin açıklaması, konular hakkında kendilerine gerçek bilgi verecek sorumlular yerine, yetkisiz ya da bilgisiz kaynaklara dayandıracak şekilde yanıltıldığını göstermektedir" dedi.
Yılmaz Büyükerşen, Basma Kavşağı Köprüsü’nün inşaatıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin hiç bir ilgisi olmadığını vurgulayarak, "Sözkonusu köprünün yapım işiyle doğrudan Karayolları Genel Müdürlüğü yetkili ve sorumludur. Nitekim, üstgeçidin yapımına 1997 yılındaki Kütahya yolu ihalesi içinde başlandı. İnşaatın yüklenicisi olan şirket, geçidi taşıyacak 73 adet fore kazığın yerinde imalatını yaptı ve gereken alt yapı elemanlarının yer değiştirme inşaatlarını tamamladı. Ancak, Karayolları Genel Müdürlüğü ödenek yetersizliği nedeniyle ihalenin bitirilmesini bugüne kadar bir türlü gerçekleştiremedi. Ne yazık ki, son zamanlarda hükümet yatırımlarının kaynak yetersizliğinden tamamlanamaması, Eskişehir’deki yatırımların da büyük ölçüde sürüncemede kalmasına yol açtı" diye konuştu.

İktidarın, İl Özel İdarelerine bütçelerinden İl Genel Meclisi kararıyla istedikleri kurum ve kuruluşların projelerine parasal kaynak aktarma yetkisini vererek, sorunları çözme insiyatifini valiliklere bıraktığını kaydeden Büyükerşen, şunları söyledi;
"Basma Kavşağı sorununun ödenek ihtiyacının, İl Özel İdare bütçesinden yeterli kaynak aktarılarak çözümlenmesi mümkündür. Buna da konu ile ilgisi ve yetkisi olmayan Büyükşehir Belediyemiz değil, bizzat Sayın Valimiz yetkilidir. Böylece, Büyükşehir Belediyemiz de, üstgeçidin tamamlanmasını müteakip kendi sorumluluk payına düşen kent içi trafik planının o bölümdeki uygulama imkanını bulabilir. Bir kentte yetkili kurumlar, sorunları birbirine atmak, birbirinden kopuk icraatlar yapmak ve birbirlerine engel olmak yerine, ortak proje üretmek ve birbirine yardımcı olarak enerjilerinin ve kaynaklarının israfını önleme yolunu tercih etmelidirler. Ancak, kollektif çalışma ile büyük başarıların elde edileceğine inanmalıdırlar."

Yılmaz Büyükerşen, demiryolunun yeraltına alınmasıyla ilgili projeye de değinerek, "Bu konuda DDY Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma protokolü imzaladık. Onlar projeyi uygulayacak. Biz ise DDY’nin büyük taşınmazlarına uygun imar planında değişiklikler yapacağız. Bizim bu projemize karşı öne sürülen demiryolunun kentin kuzeyine kaydırılması fikri ise, katrilyonlarca maddi külfet gerektiriyor" şeklinde konuştu.

Eskişehir Hafif Raylı Sistem Projesi’nin (ESTRAM) 1 ay süreyle işletme deneme sürecine girdiğini de açıklayan Büyükerşen, "Tramvay, 1 ay sonunda işletmeye hemen başlayabilir de, 1-2 gün gecikebilir de. Çıkan problemlerin nasıl çözümleneceği hususunda çalışmalar her şey düşünülerek, aralıksız yapılıyor" dedi.

Büyükerşen, tramvayın rahat işleyebilmesi için herkesin kurallara uymasını istedi.

ESKİŞEHİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 10:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?