3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Doğançayır Nazım Hikmet'i istiyor

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Doğançayır köyü sakinleri, Türk vatandaşlığına kabulü gündeme gelen şair Nazım Hikmet'in Rusya'daki cenazesinin, köylerinde 8 yıl önce yapılan anıt mezara nakledilmesini talep etti.

Doğançayır Belediye Başkanı Kemal Ulukoca, köy ilköğretim okulunun arka bahçesindeki Anıt Park'ta Nazım Hikmet'in anıt mezarının olduğunu hatırlattı. Nazım Hikmet'in evrensel bir şair olduğunu ifade eden Ulukoca, "Nazım Hikmet'in yurttaşlık hakkı iade edildiğinde cenazesinin Türkiye'de köyümüze getirilmesi hususunda, 14 Şubat 1995 tarihinde o dönemdeki belediye başkanımız ve meclis üyelerimiz toplanıp oy birliğiyle karar almış. Bu konuyu Doğançayır halkına imzaya açmışlar. O gün için 586 kişi bunun altına imza atmış. Bu imzayla birlikte o dönemdeki Kültür Bakanı'na müracaat edilmiş. Bende belediye başkanlığım dönemimde Nazım Hikmet'in anıt mezarını yaptım. Başına da çınar ağacını diktiğim mezarın başında 8 yıldır Nazım Hikmet'i anıyoruz. Nazım Hikmet'in cenazesinin nakli hususundaki hakkın, Doğançayır halkına ait olduğuna inanıyoruz. Nazım Hikmet'in cenazesinin yerini hazırladığımız anıt mezara getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

İlköğretim öğrencileri de Nazım Hikmet'i çok sevdiklerini ve şairin cenazesinin eğitim gördükleri okulun bahçesindeki anıt mezara nakledilmesini istedi. Doğançayırlı vatandaşlar ise, "Nazım, bir yaşam şeklidir. Nazım'ın insanlara verdiği değer ve okuduğu şiirlerin bütün şairlerimize ibret olması lazım. Herkesin bu konuda aktif çaba göstermesi lazım. Biz bu süreci 8 yıl önce başlattık. Nazım Hikmet'in kabrinin köyümüze gelmesi bizim için onur ve gurur kaynağı olacaktır. Yani hak bizim. Hak verilmez, alınır. Bu hakkı biz bir şekilde alacağız. Çünkü Nazım Hikmet, bizim gönlümüzde yatan en büyük şairlerimizden birisidir. Bu konuya ilgililerin duyarlı
davranmasını talep ediyoruz. Nazım Hikmet, köyümüze yakışır. Yıllardır onun mücadelesi veriyoruz. Nazım Hikmet'i seviyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çabalar boşa gitmedi, ona seviniyoruz" ifadelerini kullandı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 17:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?