5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Dokuma geleneğini yaşatıyor

95 YAŞINDAKİ NİNE, KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR

Eskişehir'in Günyüzü ilçesinde, 95 yaşındaki Kezban Konuk ile 78 yaşındaki dünürü Fatma Yıldız, yaklaşık 200 yıllık dokuma tezgahlarında köylerinin kilim dokuma geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

Yaklaşık 70 yıldır dokuma yapan Konuk, kendi dokuduğu Gecek köyüne özgü zili seccadeleri, kilimleri, çantaları, Kur'an-ı Kerim kılıflarını, yastıkları ve süs eşyalarını sattığını belirterek, dokuduklarının vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Dokuduğu ürünleri özelliklerine göre fiyatlandırdığını ifade eden Kezban Konuk, "Bir zili seccadesini 5, çantayı da 5-6 günde dokuyorum. Okuma, yazma bilmiyorum. Dokuma benim için bir uğraş ve eğlence oluyor. İki oğlum ve 4 kızım var. Torunlarımın

sayısını bilmiyorum. Çocuklarım ve torunlarım için de birçok şey dokudum. Torunumun torununu bile gördüm. Dokumayla 25 yaşımdan beri uğraşıyorum. Yaklaşık 200 yıllık dokuma tezgahımda birçok ürün dokudum. İplikleri şimdi pazardan veya iplikçilerden alıyorum. Ancak, daha önceden iplikleri de kendimiz yapıyorduk. Birbirine yakışan renkleri yanına koyuyorum. Şimdikiler televizyonu açıp karşısına geçiyor. Dokuma öğrenmek isteyen yok. Köyün dokuma geleneği bizimle sona erecek. Dokuma yapan kimse kalmayınca biz

de işi küçülttük. Vay yavrum, şimdikiler televizyonu açar, ona bakar, sana bir su getiren bile yok. Kızıma öğreteyim dedim, o da öğrenmedi. Kayınvalidesiyle ben dokurum. Başka dokuyan yok. Dokuma yaparken kendi kendime ilahiler, maniler okuyorum" dedi.

Konuk, eskiden yünleri gelen boyacıya boyattıklarından bahsederek, "Yünlerin iyilerini eğirirdik. Eskiden ip vardı. Şimdi ip yok. Yün yok ki, ip olsa. Benim davarım, kuzum bir şeyim yok, bir canım var. Kedim bile yok" ifadelerini kullandı.

Üç çocuğu ve üç torunu bulunan Fatma Yıldız (78) da yaklaşık 50 yıldır dokuma yaptığını ve dokuma yeteneğini küçük yaşlarında başlayan merakı sayesinde kazandığını anlattı. Yıldız, "Dokumayı çok seviyorum. Dokuma sayesinde eğleniyorum. Satışın benim için önemi yok. Köye gelenler bakıp alıyorlar. Ancak artık yaşlandığım için dokuma yaparken zorlanıyorum'' diye konuştu.

95 YAŞINDAKİ NİNE, KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
95 YAŞINDAKİ NİNE, KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
95 YAŞINDAKİ NİNE, KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 10:32:01
Güncelleme :10 Nisan 2010 Cumartesi 23:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?