6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Donma uyarısında bulunuldu

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Hüseyin Seyhan Fidan, donmalara karşı vatandaşların yanlış bildiği geleneksel inanışlar ve tedavi yöntemlerinin olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.

Fidan, vatandaşların, aşırı soğuklarla birlikte muhtemel donma vakalarına karşı almaları gereken tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, donmaların seviyesine göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Derinin mumsu bir görünüm alması, benekli morarma, şişlik ve kabarcığın donma belirtileri olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, "Böyle durumlarda hasta oda sıcaklığında bir yere alınmalı. Üşüyen bölge, yine vücut ısısı korunarak ısıtılmaya çalışılmalı. Doğrudan ısı kaynağı ya da radyant ısıyla ısıtılmamalıdır. Hastanın taşınması sırasında, donan bölgeyi donmuş olarak bırakmalı, travmaya (çarpma, vurma v.s.) uğraması engellenmeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna iletilmelidir. Eğer yakında sağlık kuruluşu yoksa ya da ulaşım saatler sürecekse, ılık suda (tercihen 37.7-40.5 derecelik bir ısıda) donan bölge yeniden ısıtılmalıdır. Isıtıldıktan sonra üzerine steril sargı bezi konur. Travma varsa, travmaya uğrayan bölge yastıkla kalp seviyesinden yukarıya kaldırılır. Donan bölge soğuktan ve soyulmaktan korunmalıdır. Ayrıca, ağızdan şekerli, sıcak içecekler verilmesi yararlıdır. Alkol verilmesi çok tehlikelidir" dedi.

Donan bölgenin ovulmasından, masajdan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Fidan, kabarcıkların kuru steril bezlerle örtülmesinin yararlı olduğunu, soğuktan donan bölgelere herhangi bir merhem sürülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 15:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?