8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Dünya İlkyardım Günü kutlandı

Kızılay Derneği Eskişehir Şube Başkanı Fahrettin Peksaygılı, tüm kazalarda ölümlerin yüzde 10'luk bölümünün ilk 5 dakikada, yüzde 45'inin de ilk 30 dakikada gerçekleştiğini belirterek, "Bu ölümlerin ve oluşabilecek sakatlıkların doğru ve süratli bir ilkyardım uygulaması ile azaltılması mümkündür" dedi.

8 Eylül Dünya İlkyardım Günü, Eskişehir Kızılay Derneği binası önünde bir dizi faaliyetle kutlandı. Kızılay Derneği Eskişehir Şube Başkanı Fahrettin Peksaygılı, yaptığı konuşmada, acil tıbbi hastalıklar, iş, ev, trafik kazaları ve afetler sebebiyle binlerce insanın öldüğünü, sakat kaldığını, iş ve güç kayıpları meydana geldiğini söyledi. Herhangi bir kaza ya da acil durumda kişilere hemen müdahalede bulunanların çevresindeki insanlar olduğunu kaydeden Peksaygılı, "Tüm kazalarda ölümlerin yüzde 10'luk bölümü ilk 5 dakikada, yüzde 45'i ilk 30 dakikada olmaktadır. Oysa bu ölümlerin ve oluşabilecek sakatlıkların doğru ve süratli bir ilkyardım uygulaması ile azaltılması mümkündür. Yapılan çalışmalar, en küçük ve basit ilkyardım müdahalesi ya da daha önceden alınacak tedbirlerle ölümlerin ve sakatlıkların engellenebileceğini göstermektedir. İlkyardım hizmetleri kişiden başlayarak, aileye ve topluma yayılmalıdır" diye konuştu.

Peksaygılı, Türk Kızılayı'nın, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu ve Avrupa İlkyardım Eğitim Referans Merkezi işbirliği ile yürüttüğü program çerçevesinde 767 kişinin ilkyardım eğitimcisi olduğunu, bugüne kadar da 34 yerleşim yerinde 32 bin kişiye ilkyardım eğitimi verildiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından muhtelif yaralanmaları temsil eden görevlilere nasıl ilkyardım yapılacağı uygulamalı olarak gösterildi. Bu arada Kızılay görevlileri, maketlerin üzerinde suni teneffüs ve kalp masajını tatbik etti.
Dünya İlkyardım Günü, vatandaşlara tatlı dağıtımıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 16:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?