3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

'Enfeksiyon 26' davası 12 saat sürdü

Eskişehir'de tıbbi malzeme alımında ve kullanımında usulsüzlük yaparak devleti zarara uğrattıkları iddia edilen 9'u beyin cerrahı 30 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 12 saat sürdü.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü ilk duruşmasında tutuklu doktorlar Suavi E., Hakan B., Süha A., Zeki Serdar A., Metin Ö., Murat B. ile medikal firma sahip ve çalışanları Mustafa S., eşi Ebru S., Çiğdem U., Muhsin T., Gökhan Y. ve Yener E. hakim karşısına çıktı. Tutuksuz yargılanan sanık doktorlar Faruk A., Ahmet Ç. ve Ahmet T. ile medikal firma sahip ve çalışanları Serfiraz A., Recep B., Hüseyin S., Süleyman K., Soner A., Sibel A., Yusuf Ö., Kamil U., İlhan S., İbrahim D.,Ayfer E., Hüseyin O., Semih U.'nun hazır bulunduğu duruşmaya Yüksel E. ve Uğur A. katılmadı.

Yaklaşık 12 saat süren duruşmada 33 avukat görev aldı. Hakim Fahrettin Gültekin başkanlığındaki mahkeme heyeti, duruşmaya 4 kez ara verdi. Sanık, müşteki ve avukatları dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye ile sanık avukatlarının yayın yasağı talebini reddetti. Sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının kaldırılması talebinin de gelecek duruşma görüşülmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, Eskişehir Devlet ve Yunus Emre Devlet hastanelerindeki görevli doktor, hemşire ve diğergörevlilerin tanık olarak dinlenmesi için davayı 24 Haziran'a erteledi.

Eskişehir'de 9 Nisan 2007 tarihinde Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde görevli bazı beyin cerrahları ile medikal firma sahiplerinin işbirliği yaptığı, ameliyat edilen bazı hastaların tedavisinde kullanılmayan ya da az miktarda kullanılan medikal malzemelerin kullanılmış gibi veya fazla kullanılmış gibi gösterip devleti zarara uğrattığı yönünde ihbar alan emniyet güçleri, zanlıları teknik takibe aldı. İl Emniyet Müdürlüğü'nün 1.5 yıl süren çalışması sonucu 26 Aralık 2008tarihinde eş zamanlı düzenlenen ve "Enfeksiyon 26" adı verilen operasyonda aralarında beyin cerrahları, kamu görevlileri, medikal firma sahibi ve çalışanlarının da bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

Zanlıların ev, işyeri ve otomobillerinde yapılan aramalarda, dövizlerle birlikte yaklaşık 500 bin TL, 61 adet cumhuriyet altını, 2 adet ruhsatsız tabanca, bu tabancalara ait şarjör ve 7 fişek, çeşitli şirketlere ait sahte kaşeler, tıbbi ürünlerde kullanılan çok sayıda barkod ve evrak ele geçirildi.

Sorgularının ardından adliyeye çıkarılan zanlılardan 6'sı beyin cerrahı 12 kişi tutuklandı. Diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Zanlıların 2005 yılının ikinci yarısından 31 Aralık 2007'ye kadar geçen 18 ayda Sosyal Güvenlik Kurumunu yaklaşık 10 milyon TL zarara uğrattığı öne sürüldü. Zanlılar, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "örgüt faaliyeti kapsamında ihalelere fesat karıştırma", "rüşvet alma-verme", "nitelikli dolandırıcılık", "resmi evrakta sahtecilik", "devleti zarara uğratma" suçlarından yargılanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 08:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?