4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

'Enfeksiyon' operasyonunda 1 tahliye

Eskişehir'de, tıbbi malzeme alımında ve kullanımında usulsüzlük yaparak devleti zarara uğrattığı iddia edilen 9'u beyin cerrahı 30 kişinin yargılanmasına devam edildi. Duruşma sonunda tutuklu 6 cerrahtan biri tahliye edildi.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu cerrahlar S.E., H.B., S.A., Z.S.A., M.Ö. ve M.B. ile medikal firma sahip ve çalışanları M.S., eşi E.S., Ç.U., M.T., G.Y. ve Y.E. hazır bulundu. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık beyin cerrahları F.A., A.Ç. ve A.T., medikal firma sahip ve çalışanları ile kamu görevlileri S.A., R.B., H.S., S.K., S.A., S.A., Y.Ö., K.U., İ.S., İ.D., A.E., H.O., S.U., Y.E. ve U.A. ile müştekiler Burhan İ. ve Ali Rıza Ö. de katıldı. Mahkeme heyeti, geçen duruşmaya katılmayan tutuksuz sanıklar U.A. ve Y.E.'nin ifadelerini aldı.

Müşteki Ali Rıza Ö., medikal firma sahibi olduğunu belirterek, doktorlar M.B., A.Ç. ve F.A.'dan şikayetçi olduğunu söyledi. Satışını yaptığı ürünü geçen yılın Ocak ayında Yunus Emre Devlet Hastanesi doktorları M.B., A.Ç. ve F.A.'ya tanıttıklarını ifade eden Ali Rıza Ö., "Ürünün satış yetkisini firmam aldıktan sonra kullanım gerçekleşmedi. M.B., A.Ç. ve F.A. ürünün kullanımı karşılığında para talep etti. A.Ç. ve F.A. para konularını M.B. ile görüşmemi söyledi.

M.B. ile üç kez görüştük. Üçüncü görüşmemizde olay netleşti. Diğer firmalardan ürünün kullanımı için adet başına bin 200 TL aldıklarını, bin 500 TL vermemiz durumunda ürünü bizden kullanacaklarını ifade etti. Bunu kabul etmedik. Bizden ürün almadılar. İhalelerde bizi devre dışı bırakmak için üründe ayırıcı bir özellik de istiyorlardı" dedi.

Mahkeme heyeti, daha sonra Eskişehir ve Yunus Emre Devlet hastanelerinde görevli doktor, hemşire ve diğer görevlilerin de aralarında bulunduğu 28 kişiyi şahit olarak dinledi.Duruşma sonunda Kütahya'daki özel bir hastanede çalışan beyin cerrahı tutuklu sanık M.Ö.'nün tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, diğer sanıkların tahliye taleplerini reddedip davayı erteledi.

Eskişehir'de, 9 Nisan 2007 tarihinde Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde görevli kimi beyin cerrahları ile medikal firma sahiplerinin işbirliği yaptıkları, ameliyat edilen kimi hastaların tedavisinde kullanılmayan ya da az miktarda kullanılan medikal malzemelerin kullanılmış gibi gösterildiği ya da fazla kullanıldığı gibi gösterip, devleti zarara uğrattığı yönünde ihbar alan güvenlik güçleri, zanlıları teknik takibe almıştı.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nün 1.5 yıl süren çalışması sonucu 26 Aralık 2008 tarihinde eş zamanlı düzenlenen "Enfeksiyon-26" adı verilen operasyonda, 9'u beyin cerrahı, 18'i medikal firma sahibi ve çalışanı ile 3'ü kamu görevlisi olmak üzere 30 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlıların ev, işyeri ve otomobillerinde yapılan aramada, dövizlerle birlikte yaklaşık 500 bin TL, 61 adet cumhuriyet altını, 2 ruhsatsız tabanca, bu tabancalara ait şarjör ve 7 fişek, çeşitli şirketlere ait sahte kaşeler, tıbbi ürünlerde kullanılan çok sayıda barkod ve evrak ele geçirilmişti.

Sorgularının ardından adliyeye çıkarılan zanlılardan 6'sı beyin cerrahı 12 kişi tutuklanmış, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, örgüt faaliyeti kapsamında ihalelere fesat karıştırma, rüşvet alma, verme, nitelikli dolandırıcılık, resmi evrakta sahtekarlık, devleti zarara uğratma'' suçlarından yargılanan zanlıların 2005 yılının ikinci yarısından 31 Aralık 2007 tarihine kadar geçen 18 ayda Sosyal Güvenlik Kurumu'nu yaklaşık 10 milyon TL zarara uğrattığı öne sürülmüştü.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 21:05:28
Güncelleme :25 Haziran 2009 Perşembe 21:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?