3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Ertugay: Tarımı ihmal etme lüksümüz yok

TBMM Tarım Komisyonu eski Başkanı Prof. Dr. Zeki Ertugay, geleceğini inşa etmekte kararlı olan hiç bir ülkenin, tarımını ihmal etme lüksünü göze alamayacağını söyledi.

MHP Eskişehir İl Başkanlığı’nın sivil toplum örgütleri işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlediği "Türk Tarımının Problemleri ve Çözüm Yolları" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Zeki Ertugay, tarımın yapısı ve stratejik önemi sebebiyle her zaman desteklenmesi gereken bir sektör olduğunu belirterek, bütün ülkelerin bu gerçeğin farkında olduğunu, gelişmiş ülkelerde desteklenmeyen çiftçi olmadığını kaydetti.

AB’nin her yıl ayırdığı kaynaklarla çiftçisini desteklediğini ve rekabet gücünü artırdığını ifade eden Ertugay, "Tarım ticaretinde, Türk çiftçisi özellikle dış pazarda haksız rekabete maruz kalmasına ve her zamankinden daha fazla desteklenmesine rağmen, tarihinin en büyük sahipsizliğini yaşamaktadır. Tarım hızlı bir şekilde tasfiye sürecine girdi. Tarımı kalkındırıp, çiftçinin refah seviyesini yükseltmeliyiz. Ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslararası gelişmeleri bütün olarak ele alan örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörü oluşturulmalıdır. Tarım, bir ülkenin en sağlam damarıdır. Geleceğini inşa etmekte kararlı olan hiç bir ülke tarımını ihmal etme lüksünü göze alamaz. AB ülkeleri 1950’li yıllardan beri bütçelerinin en az yarısını tarıma ayırdı. Avrupa Birliği ülkelerinin üretim problemi yok. Sadece pazar problemi var. Türkiye’yi çok geniş bir pazar olarak görüyorlar. Bu kesimin ayakta durmaya ihtiyacı var" dedi.

Prof. Dr. Zeki Ertugay, gelişmiş ülkelerin 1930’lu yıllardan itibaren tarımı desteklemeyi esas politika olarak benimsediklerini vurgulayarak, tarımın yüksek teknoloji ile yapılsa bile çok zor bir iş olduğunun altını çizdi. Panelde, TMO eski Genel Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Tedarik ve Pazarlama Dairesi eski Başkanı Hüseyin Kıyıcı, Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çetinkaya da birer konuşma yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 17:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?