8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Eskişehir: Onlar 14 yıldır mum ışığında yaşıyorlar

Eskişehir’de 6 kişilik bir aile, 14 yıldır elektriksiz yaşıyor. Sazova Mahallesi’nde bakımsız bir evde oturan Nihat Yeşilkuşak (42), eşi Saadet Yeşilkuşak (34) ile çocukları Sinem (11), Semih (8), Salih (7) ve 2.5 yaşındaki Şeyma Yeşilkuşak’ın dramı, yürek sızlatıyor.

Günlük yemek ihtiyaçlarını belediyenin aşevinden karşılayan aile fertleri, senelerdir geceleri ışığa hasret bir yaşam sürüyor. Alabildikleri zaman mum ışığıyla aydınlanmaya çalışan Yeşilkuşak ailesi, her gecenin sonunda sabahın olmasını sabırsızlıkla bekliyor.
1990 yılında çalıştığı fabrikadan aldığı tazminatla şuanda oturdukları gecekonduyu inşa ettiklerini anlatan baba Nihat Yeşilkuşak, bugünlerde ağabeyinin ardiyesinde gündelik 10 milyon liraya ve sigortasız çalıştığını söyledi.

Yeşilkuşak, yetkililerden ve hayırseverlerden yardım isteyerek, "Evimin tapusunu alamadım. Belediye, tapu bedelini 75’er milyon lira taksitle 20 aya böldü. Ancak, bunu dahi verecek maddi gücüm yok. Tapu olmadığı için evime elektrik, su da bağlatamadım. 14 senedir karanlıkta oturuyoruz. Mum ve gaz alabildiğimiz zaman gaz lambasıyla çocuklarım ders yapmaktadır. Bir çocuğum daha okula başlayacak. Kitaplarını devlet karşılıyor, defterini kalemini komşular alıyor" dedi.

Valilik ve belediyenin bayramdan bayrama yardım ettiğini belirten Nihat Yeşilkuşak, artık elektrikle tanışmak istediklerini ifade etti.

Anne Saadet Yeşilkuşak ise su ihtiyaçlarını bahçedeki tulumbayla karşılamaya çalıştıklarını dile getirerek, "Evimize elektrik bağlanmasını ve bir televizyon ile buzdolabımın olmasını çok arzuluyorum. Çocuklarım her şeyi istiyor. Komşularda hamur görüp, benden istiyorlar. 1. sınıfa giden oğlumun okulundan hamur istediler, yapamadım. Öğretmeni ’elektriği yok’ diyor, bu da benim gücüme gidiyor" diye konuştu.

Saadet Yeşilkuşak, ayrıca yeşilkartları olmasına rağmen kendilerine ilacın parayla satılmasını eleştirdi.

Evde üşüdükleri zaman yorgan altına giren Yeşilkuşak kardeşler, zaman zaman da güçlükle doldurabildikleri piknik tüpünü bir süre yakarak ısınmaya çalışıyor.
Mum ışığında ders çalışan iköğretim 5 sınıf öğrencisi Sinem ile kardeşi Semih ise, imkansızlıklar içinde başarılı bir şekilde eğitimlerini sürdürüyor.

ESKİŞEHİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2004 Pazar 15:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?