8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Eskişehir: Sinemanın kalbi Eskişehir'de atacak

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından bu yıl 6. düzenlenen Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri, 24 Mayıs-2 Haziran 2004 tarihleri arasında Eskişehirli sinemaseverlerle buluşacak. Dünya ve Türk sinemasından örneklerin yer alacağı Eskişehir Sinema Günleri’nin bu yılki onur konukları ise Şener Şen ve Yavuz Turgul.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri, 24 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Eskişehirli sinema severlerle buluşacak. Bu yıl 6. kutlanacak Eskişehir Sinema Günleri, 24 Mayıs Pazartesi günü Alman yönetmen Wolfgang Becker’in ’Elveda Lenin’ filminin gösterimi ile başlayacak. Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri’nin bu yılki onur konukları, Şener Şen ve Yavuz Turgul. Turgul ve Şen’e Türk Sineması’na katkılarından dolayı onur ödülleri verilecek.

Program Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, Sinema Tarihinin Unutulmazları, Dünya Festivallerinden, Stanley Kubrick Toplu Gösterisi, Türk Sineması 2003, Yavuz Turgul’un Muhsin Bey adlı filminin özel gösterimi, Almanya’da Bir Türk: Fatih Akın gibi bölümlerden oluşacak. Bu gösterimlerin yanı sıra 6. Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri’nde atölye çalışmaları, paneller ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Türkiye’deki tüm İletişim Fakülteleri’nin öğretim üyeleri ve öğrencileri Eskişehir Sinema Günleri’ne davet edilecek ve konaklama konusunda yardımcı olunacak.

"İLETİŞİM FAKÜLTELERİ ARASINDA, ULUSLARARASI NİTELİKLİ TEK ETKİNLİK"

Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri’nin ortaya çıkışını ve amaçlarını anlatan İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülseren Güçhan, "Eskişehir Sinema Günleri Fakültemizin gerçekleştirdiği, tamamen kendi çabalarımızla ortaya çıkan bir etkinlik. Film festivallerinin sayıları büyük kentlerle sınırlı ve başka kentlerde yaşayan dünya sinemalarındaki yenilikleri öğrenmek, klasikleri seyretmek isteyenlerin onlara ulaşma fırsatı çok fazla değil. Biz Sinema Günleri’ne ihtiyacımız olduğu düşüncesinden yola çıktık. Anadolu Üniversitesi gerek alt yapı gerekse insan iş gücü açısından bu işe oldukça uygun bir yer ve üniversitemizde sanatsal kültürel faaliyetleri destekleyen geleneksel bir anlayış vardır. Sayıları her yıl artan, çoğunluğu genç insanlardan oluşan bir seyirci kitlesi olan Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri, hem kentimizde hem de Türkiye’deki İletişim Fakülteleri arasında, sinema adına düzenlenmiş uluslararası nitelikli tek etkinlik olarak önemli bir ihtiyaca hizmet ediyor" dedi.

Kurumsal sponsorluğunu Metro Group’un, taşıma sponsorluğunu TNT’nin üstlendiği 6. Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri, Ankara Fransız Kültür Merkezi, Final Dergisi Dershanesi, Altyazı Dergisi, Hayal Kahvesi Eskişehir, Shakespeare ve Güneş Sigorta tarafından da destekleniyor.

SEMİNER, PANEL VE SÖYLEŞİLER

Film gösterimlerin yanı sıra kuramsal bilgilerin de tartışıldığı Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri’nde seminer, panel ve söyleşiler de yer alacak. "Gençler Hayata Bakıyor" adı altında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon bölümü öğrencilerinin çalışmalarının gösterimi yapılacak. "Farklı Bakış Açıları İle Bir Filmi Çözümlemek" adlı atölye çalışması Gazi ve Osman Gazi Üniversiteleri’nden katılacak konuk öğretim üyelerinin katkıları ile gerçekleştirilecek.

Sinema Günleri’nin bir diğer gösterimi Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü Öğrencilerinin çalışmalarından oluşacak. Türkiye’de belgesel denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Süha Arın ile ilgili "Belgeselde Bilimin Sanatla Birlikteliği ve Süha Arın" başlıklı bir panelle birlikte Süha Arın belgesellerine yer verilecek.
Muammer Yanmaz’a ait "Türk Sinemasından Portreler-40 Yönetmen" isimli fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak Uluslararası Eskişehir Sinema Günleri’nde Paris Üniversitesinden Nachiketas Wegnesan’ın katılımıyla Stanley Kubrick Sineması üzerine 5 gün süreli bir seminer düzenlenecek. Katılımcılara seminer sonrasında bir sertifika verilecek.

DÜNYA SİNEMASI

"Dünya Sinemasının Genç Yıldızları" bölümünde Fransız yönetmenler Barbara Albert ve Bruno Dumont’un ’Free Radıcals’ ve ’Twentynine Palms’ filmleri ile Çek Cumhuriyetinden Benyamin Tucek’in ’Girlie’ adlı filmi yer alacak. "Sinema Tarihinin Unutulmazları" bölümünde Micelangelo Antoninoni’nin yönetmenliğini yaptığı ’L’avventura’, yönetmenliğini Joseph Van Stronberg’in yaptığı ’Blue Angel’, Fritz Lang tarafından yönetilmiş ’M’ ve F.W. Murnau’nun ’Nosferatu’ isimli filmleri Eskişehirli izleyici ile buluşacak.

Sinema Günleri’nin, Dünya Festivallerinden bölümünde Fransız yönetmen Jacquase Doillon’un ’Raja’ isimli filmi, yönetmenliğini İtalyan yönetmen Michelangelo Frammartino’nun yaptığı ’The Gift’, yönetmenliğini Denys Arcand’ın yaptığı ’Barbarların İstilası’, Avusturyalı yönetmen Michael Haneke tarafından yönetilen ’Kurdun Günü’, Lars Von Trier ve Jorgen Leth tarafından yönetilen Lars Von Trier’den Beş Engel ve Japon yönetmen Hideo Nakata’nın ’Karanlık Sular’ isimli filmleri sinema severler tarafından izlenebilecek. Stanley Kubrick sineması ’2001 Uzay Macerası’, ’Otomatik Portakal’, ’The Shining’, ’Full Matel Jacket’ ve ’Gözleri Tamamen Kapalı’ gibi unutulmaz filmleri ile programda yer alıyor.

TÜRK SİNEMASI 2003

Uluslararası Sinema Günleri’nin "Türk Sineması 2003" isimli bölümünde yönetmenliğini Derviş Zaim’in yaptığı ’Çamur’, Ömer Kavur’un yönettiği ’Karşılaşma’, Zeki Demirkubuz’un ’Bekleme Odası’, yönetmenliğini Reis Çelik’in yaptığı ’İnat Hikayeleri’ ve Yüksel Yavuz’un yönettiği ’Küçük Özgürlük’ isimli filmler yer alacak. Film gösterimlerinin ardından yönetmenlerle ve oyuncularla söyleşiler yapılacak. Sinema Günleri’nin bu yıl konuk yönetmen ve oyuncuları, Ömer Kavur, Macit Koper, Lale Mansur, Uğur Polat, Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu, Zeki Demirkubuz, Nurhayat Kavrak, Serdar Orjin, Taner Birsel, Reis Çelik, Melike Demirağ ve Yüksel Yavuz.

Aldığı ödüllerle bu yıl kendinden çok söz ettiren ’Duvara Karşı’ filminin genç yönetmeni Fatih Akın ve filmleri, Sinema Günlerinin önemli bir diğer bölümünü oluşturuyor. "Almanya’da Bir Türk: Fatih Akın" isimli bölümde yönetmenin ’Kısa Ve Acısız’, ’Temmuzda’ ve ’Duvara Karşı’ adlı filmleri izlenebilecek.

Sinema Anadolu’da gerçekleştirilecek film gösterimleri 10.00, 13.00, 16.00, 19.00, 21.15 olmak üzere beş seansta izleyicilerle buluşacak. Karanlık Sular ve Nosferatu filmleri gece yarısı sinemasında 24.00’da gösterilecek.

ESKİŞEHİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 12:53:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?