6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Eskişehir-Kütahya hattı yenileniyor

Yenilenen Eskişehir-Kütahya demir yolu hattında incelemelerde bulunan Devlet Demir Yolları (DDY) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ilk kez yerli üretim ray ve traversleri kullanmaya başladıklarını bildirdi.

Eskişehir-Kütahya arasındaki Kızılinler mevkiinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen DDY Genel Müdürü Süleyman Karaman, Eskişehir-Kütahya demir yolunun 1895 yılında yapıldığını belirterek, "O günden bugüne Eskişehir'le Kütahya arasında hizmet veren demir yolu 1980 yılında yenilenmesine rağmen şu anda kuzeyi güneye bağlayan çok önemli bir yoldur. Hattın aşınmış olan rayları ve traverslerini, ayrıca Güney Afrika raylarının kullanıldığı bir hat olan bu yolları hemen yenilemeye aldık ve ilk kez 60'lık ray

kullanıyoruz. Hızlı trende kullandığımız ray ve traversleri burada kullanmış oluyoruz. Hat daha güzel olacak ve tren hızları da artmış olacak. Ayrıca Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren çalışmaları bitmek üzere olduğu için Eskişehir-Kütahya'yı birbirine bağlayan ray otobüslerini bu yolda çalıştırarak Eskişehir'le Kütahya'yı birbirine yaklaştırmış olacağız. Türkiye'de ilk defa 60'lık hızlı tren raylarından yapılan hatlarımız olacak. Tren hatlarımızı daha güvenli olacak. Yine Türkiye'de ilk kez yerli üretimray ve traversleri demir yollarında kullanmaya başladık. Bu raylar, Kardemir Demir-Çelik Fabrikası tarafından üretilen hızlı tren raylarıdır. Traversler de ülkemizde, Pamukova'da üretildi. Arkadaşlarımız burada yenileme çalışması başlattı. Her gün 1 kilometre yol yenileniyor. Burada makinelerimiz eski hatları söküp yenisini otomatik olarak yerleştiriyor. İnsan gücü çok fazla kullanmıyoruz. Demir yolunu bir fabrika gibi çalıştırıyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde bu işi yapıyoruz. Eskişehir'de, Sivas'ta, Kocaeli ile birlikte 6 bölgede başlattığımız çalışmaları diğer bölgelerde de yapacağız" açıklamasını yaptı.

Rayların normalde çalışma durumuna göre 20-30 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Karaman, "Ancak bazı yerlerde trafik az olunca bu rakam 40 yıla çıkabiliyor. Şu da bir gerçektir ki, Türkiye'de 100 yıldır değişmemiş yolları biz yeniledik. Eskişehir-Kütahya arasındaki yol tamamlandığında 1 saat 15 dakika olan mesafe yüzde 40 azalacak. Güzergah, emniyet açısından da daha güvenilir hale gelecek. Biliyorsunuz bu yol, Pamukkale Ekspresi'nin kaza yaptığı bir bölge" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 21:53:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?