5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Eskişehir Valiliği'nden kitap

ESKİŞEHİR VALİLİĞİ'NDEN

Eskişehir Valiliği, Anadolu erenlerinden Şüca'eddin Veli’nin hayatını ve menkıbelerini konu alan “Kalenderi, Alevi ve Bektaşi Kültünde Önemli Bir Alp-Eren Gazi Şuca'eddin Veli ve Velayetnamesi" adlı kitap yayımladı.

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Seyyid Battal Gazi, Şuca’eddin Veli ve Üryan Baba'nın sadece Eskişehir için değil, bütün Anadolu için son derece önemli kimlikler olduğunu belirterek, "Bugüne değin amatör düzeyde yapılan çalışmalar, çeşitli yanlış anlamalara ve yanlış değerlendirmelere sebep oldi. Dolayısıyla kaynağa dayalı, doğru bilimsel yöntemle yapılacak tahlillerin, gelecek nesillere daha aydınlık bir bakış açısı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

213 sayfa olarak Yard. Doç. Dr. Yağmur Say'ın hazırladığı söz konusu kitaba konu olan Çelebi Mehmet ile 2. Murat dönemlerinde yaşayan büyük veli ve alperen bir gazi olan Şuca'eddin Veli, Türklüğün ve İslam’ın Balkanlara yayılmasında büyük katkılar sağladı. Osmanlı Paşası ve dervişi olan Timurtaş oğlu Ali Bey ile Balkan akınlarına katıldı. Balkanlarda, özellikle Varna, Deliorman ve Dobruca’da büyük bir manevi miras bıraktı. Bektaşiler, Babailer ve Kalenderiler arasında kazandığı saygınlık günümüzde de devam ediyor. Eski adıyla Şuca'eddin, şimdiki adıyla Aslanbeyli köyündeki külliyesi önemli bir ziyaretgahtır.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2010 Cuma 16:27:03
Güncelleme :21 Mayıs 2010 Cuma 18:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?