Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, bilgisayar laboratuvarı olmayan ilköğretim okulunun kalmayacağını söyledi.
Vali Koçdemir, düzenlediği basın toplantısında, günümüzde zaman ve mekanın maliyetinin gittikçe düştüğünü belirtirken, iletişim sistemlerinin fevkalade geliştiği bu dönemde, ekonomik bakımdan bazı sektörler ve teknolojiler belirlemek gerektiğini ifade etti. Bunların başında enformasyon teknolojisinin geldiğini kaydeden Koçdemir, "Yarı iletkenler, bilgisayar, eğlence elektroniği, endüstri otomasyonu, tıbbi elektronik alanlar artık belirleyici alanlardır. Bunların açılımı ise, hem istihdam oluşturma, hem de burada harcanan birime katma emeğidir. Sadece toprak ve maddi kaynaklarla değil. Bunlarla birlikte fikir ve teknolojiye sahip olan ülkeler, lider ülkeler olabilecek, bölgelerinde avantajlı hale geleceklerdir" dedi.
Vali Koçdemir, genç nüfus, kültürel nüfus fazlalığı ve kültürel mirasın öneminin arttığını vurgulayarak, "Mekanı ve zamanı aşmanın maliyetin düşmesiyle birlikte buna uluslararası düzenlemeleri dahil ettiğimizde illerin önemi artmaktadır. Dünyada hakim olan devletin ekonomiden geri çekilmesiyle bölgeler arası eşitsizliğin giderilmesi noktasında iller ve bölgeler kendi kaderleriyle başbaşa kalmaktadır. Devlet, bir tesisi, fabrikayı bir yere yapmasıyla, oranın marjinal hale gelmesine çözüm bulma durumunda değildir. Bölgeler sahip oldukları siyasi baskıyla durumlarını düzeltebilme imkanından eskisi kadar yararlanamayacaklardır. Olumlu yönü ise, iller milli ekonomiye destek olabilmektedir. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar büyük ekonomik kararlar alınırken veya dış ilişkiler yapılırken, merkezi idareler bunun muhatabıydı. Bugün şirketler, uluslararası kurum ve kuruluşlar, çağın gerektiği şekilde süratle etkinliği sağlamak için mahalli idareleri ve sivil toplum örgütlerini muhatap almaktadır" diye konuştu.
"Çifte standartı olmayan idari işleyişi sağlayacağız"
Hedefi, gelinecek yeri tesadüflere bırakmanın başarı getirmesinin zor olduğunun altını çizen Vali Koçdemir, Eskişehir’de tespit edilen eksiklikleri takvime bağlayarak, gerektiğinde revize edilebilen bir çalışmayı başlatacaklarını dile getirdi.
Vali Koçdemir, ilçelere gidip belediye başkanları, sanayiciler ve vatandaşların sorunlarını, beklentilerini belirleyeceklerini açıklayarak, şunları söyledi:
"Bunları 2 ay süren çalışmalar sonucunda mahalli idarelerle görüşüp, daha sonra çıkan sorunları kamuoyuna sunacağız ve hedefleri belirleyeceğiz. Bu hedeflerin birinci basamağının, alt periyotlarlarla birlikte 2005 yılına kadar tamamlanmasını planlıyoruz. Nihai hedef olarak 2023 yılını tahmin ediyoruz. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında Eskişehir konulu bir ütopya yarışma düzenleyeceğiz. Bununla birlikte çifte standardı olmayan bir idari işleyişi sağlayacağız. Bunu taahhüt ediyoruz. Şeffaf ve saydam bir işleyiş olacak. Herkes ilgili birime ulaşacak. Avrupa normlarında bunu uygulayacağız. Kanun hakimiyetini tesis edeceğiz. İnsanların aldıkları nefesi, yaşadıkları ömrü anlamlandırabilmeleri, bundan haz alabilmeleri, cezalandırma ve ödüllendirme mekanizmalarını öngörülebilen kıldıysanız ve motivasyonu sağlayabildiyseniz orada çok iyi gelişmeler olur. Huzur, kalkınma olur."
Eskişehirliler, Valiye internetten ulaşacak
Eskişehir’de sivil toplum örgütleri, üniversiteler ile diğer kuruluşların katılacağı bir ’Eskişehir Platformu’ oluşturmayı planladıklarını da belirten Vali Koçdemir, şöyle devam etti:
"Vatandaşların idareye ulaşması için ihbar ve müracaat hattı oluşturacağız. İhbar ve şikayetler konusunda kendi adıma, kendimin kullanabileceği bir internet sayfası açacağım. Ayrıca, valilik internet sayfasını Eskişehir’e yakışır hale getireceğiz. Bununla birlikte ’Kendi Kentini Koru’, ’Sağlıklı İl’ konulu 2 proje başlatıyoruz. Burada sadece afet, deprem durumları değil, sosyal, kültürel noktalarda gençliği, çocukların korunması ve yaşlılara sahip çıkılması konularıyla ilgili bir proje ortaya koyacağız. Ayrıca, Eskişehir’de eğitimli çocuklarımız, üniversite imtihanlarındaki başarı derecesiyle orantılı olmayan bir alt yapıya sahip. 3 çocuktan 2’si ikili eğitime tabi. Bunlar, sabahın karanlığında okula gidip, akşam geç saatlerde okuldan dönmek durumunda. Bu çocuklarımızın yaşları 9 ila 15 arasındadır. Türkiye’de pek çok ilde ikili eğitim kalmadığı halde, Eskişehir’de bu oran yüzde 60- 70’e ulaşması, bizim acilen halletmemiz gereken en önemli konu oldu. 2005 yılında ikili eğitimin kalmaması için gerekli kaynaklarımızı seferber ederek, bu sorunu çözeceğiz."
Vali Koçdemir, Eskişehir’deki okullarda kullanılmak üzere 700 bilgisayar alınması için girişimlerde bulunduklarını, internet bağlantılı bilgisayar laboratuvarlarının kurulması için gerekli olan 4 trilyon liralık kaynağın temin edildiğini bildirdi. Köylere de internet imkanı sunacaklarına işaret eden Vali Koçdemir, okullardaki bilgisayar laboratuvarların internet kafe gibi olacağını ve öğrencinin aradığı bir konu hakkında bilgisayardan istediği materyali bulabileceğini sözlerine ekledi.