6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Eskişehir'de bir rock star

Uluslararası Eskişehir Festivali 14 yaşına basarken caz ve rock dünyasının önemli isimlerini bir araya topluyor. 16 Kasım’a kadar sürecek festivalin yıldızı ise David Knopfler. Efsanevi Dire Straits grubunun kurucularından gitarist David Knopfler’in yanı sıra pop-caz dünyasının önemli isimlerinden Spyro Gyra ve ünlü davulcu Cengiz Baysal da festivalin diğer ağır topları.

Bu yıl tamı tamına 300 sanatçıyı dinleme ve izleme fırsatı bulacak Eskişehirliler. Klasik müzikten rock ve caza, tiyatrodan plastik sanatlara kadar sanatın her dalını bünyesinde barındırmayı amaçlayan festival 08-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu yıl 14 yaşına basan festival yarın akşam 19.30’da Anadolu Üniversitesi’nde verilecek bir konserle açılıyor. Ludwig van Beethoven’ın devasa yapıtı ’Dokuzuncu Senfoni’nin seslendirileceği konserde, konuk şef Naci Özgüç’ün yöneteceği Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’na, İstanbul Avrupa Korosu eşlik edecek. Koro Türkiye’nin en büyük bağımsız koral müzik topluluğu olarak kabul ediliyor.

Dokuzuncu Senfoni’nin son bölümünde yer alan ve Alman şair Schiller’in metni üzerine bestelenmiş koral kesit, dünya çapında en çok tanınan ezgilerden biri. En önemli özelliği ise bir birlik çağrısı olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından resmi marşı olarak kabul edilmesi. Bu bölümde orkestraya, solistler Feryal Türkoğlu (soprano), Aylin Ateş (mezzo soprano), Ayhan Uştuk (tenor) ve Tuncay Kurtoğlu (bas) eşlik edecek.

ÇOCUKLARA ŞENLİK GİBİ FESTİVAL

Programda 9 gün içinde, 5 klasik müzik, 2 sergi, 8 atölye 4 caz-rock, bir dünya müziği, bir Türk Müziği konseri ve 3 tiyatro oyunu yer alıyor. Festivalde yetişkinler kadar çocuklar için de etkinlikler düşünüldü. Bir tiyatro oyunu ve kukla gösterisi ile canlı müzik eşliğinde sessiz film ve 5 sinema filmi de çocuklara sesleniyor. Böylece yetişkinler ve çocuklar için hazırlanmış etkinlik sayısı 33’ü buluyor.

Çocuklar bu yıl Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin işbirliği ile geleneksel hale gelen resim yarışmasında "Parmak Çocuk" adlı masalı yorumlayacak. Bu masaldan yola çıkarak yapılan resimlerden oluşan bir sergi de festival kapsamında görülebilecek. Ayrıca "Midasın Kulakları" adlı çocuk oyunu da Konya Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenecek.

Minikler festival süresince film ve resim atölyelerinde kendilerini ifade edip yeteneklerini değerlendirebilecek. Defne Koldaş tiyatro, Duygu Güngör dans, Turgay Başar müzik, Cengiz Özek gölge oyunu-karagöz, Kamil Masaracı ile Ercan Akyol karikatür ve Dilek İçinsel ise film ve resim atölyelerini yönetecek.

BU YILKİ KONUK ÜLKE ALMANYA


Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde 2002’den bu yana konuk ülke programı kapsamında her yıl farklı bir ülke ağırlanıyor. Bu yılki konuk ülke ise Almanya. Ankara Goethe Enstitüsü tarafından hazırlanan bu özel programda Boulanger Trio’nun konseri ve genç besteci Mehmet Can Özer’in Ernst Lubitsch’in sessiz filmi "İstridye Prensesi" için özel olarak bestelediği eserinin seslendirileceği "Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Film" gösterimi gerçekleşecek. Ayrıca yetişkinler için "Almanya’dan Yol Hikayeleri" adı altında 4 film ve çocuklar için "Paul Bataar" isimli Caterina Klusemann’ın filmi de festivali renklendirecek.

SEVİLEN OYUNLAR YENİDEN SAHNELENİYOR


Sezon içinde seyircilerden ilgi gören tiyatro oyunları da festival için Eskişehir’e taşınacak. "Koca Bir Aşk Çığlığı" ile Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu; "39 Basamak" ile Kent oyuncuları ve "Babamla Dans" ile Tiyatro Kare festivalin tiyatro ayağını temsil edecek.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri ve mezunları tarafından kurulan Avaze adlı topluluğun 10 Kasım’da Atatürk’ün sevdiği türkü ve şarkıları yorumlayacakları konser de festivalin dikkat çekici etkinliklerinden.

ESKİŞEHİR’E ÖZEL YABAN KEDİLERİ


Festival rock ya da caz dünyasının efsanevi davulcularından birine yer verme geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim üyesi olan davulcu Cengiz Baysal festival için özel olarak hazırladığı projesi "Yaban Kedileri"ni ilk kez Eskişehir Festivali’nde seslendirecek. 15 Kasım 21.15’te gerçekleşecek konserde Baysal’a Oğuz Büyükberber (klarnet, bas klarnet), Serkan Özyılmaz (piyano), Volkan Hürsever (kontrbas) ve Tunç Çakır (vibrafon, perküsyon) eşlik edecek. Mekan Anadolu Üniversitesi Spor Salonu.

Festivalin ağır toplarından 30 yıllık pop-caz grubu "Spyro Gyra" ise 12 Kasım 21.15’te Anadolu Üniversitesi Spor Salonu’nda vereceği konserle hayranlarını heyecanlandıracak.

14. Uluslararası Eskişehir Festivali’nin kapanış konseri de Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’ndan geliyor. Dokuz gün aralıksız devam edecek olan şenlik orkestra şefi Leonid Nikolaev yönetiminde parçalar eşliğinde kapanacak. Kapanış konserinin tarihi 16 Kasım gecesi. Tel: (0222) 237 27 04, www.eskfest.org

ALÇAKGÖNÜLLÜ ROCK YILDIZI DAVID KNOPFLER


Eskişehir Festivali ilk kez dünyaca ünlü gitarist David Knopfler’i ağırlayacak. Efsanevi rock grubu Dire Straits’in kurucularından olan Knopfler’in konseri 11 Kasım Salı günü 18.45’te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

1977 yılında kardeşi Mark Knopfler’la grup üyelerini tanıştırarak Dire Straits’i kuran David Knopfler bu grupla yaptığı ilk üç albümle dünyanın müzik zevkini değiştirdi. Dinleyicisiyle stadyumlarda değil, daha samimi ortamlarda bir araya gelmeyi tercih edebilecek kadar alçakgönüllü bir rock yıldızı olarak tanımlanıyor Knopfler. Seksenli yılların en önemli rock gruplarından sayılan Dire Straits’te David Knopfler’in katkıda bulunduğu albümler ise "Dire Straits" (1978),

Communique (1979) ve Making Movies (1980).

ESKİŞEHİR FESTİVALİNE SAHİP ÇIKIYOR


Eskişehir Festivali, Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı ile Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı işbirliğiyle gerçekleşiyor. Festival komite başkanı Zeynep Zeytinoğlu festival programında mümkün olduğunca geniş kitlelere seslenen etkinliklere yer vermeye çalıştıklarını ancak niteliği gözardı etmediklerini vurguluyor: "14 yıldır zaman zaman yoktan var etmeye çalışarak oluşturduğumuz bu festivalin ilk yıllarındaki çocuk izleyicileri şimdi birer yetişkin oldu. Eskişehir’in genç nüfusu kendine yapılan bu kültürel yatırımları karşılıksız bırakmadı. İlk günkü heyecan ve istekle salonları dolduruyor ve festivallerine sahip çıkıyorlar."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 14:59:45
Güncelleme :7 Kasım 2008 Cuma 15:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?