6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Eskişehir'de kuraklık alarmı!

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, kış mevsiminde yeterli yağışın gerçekleşmediğini, yaz aylarında su sıkıntısı ile karşılaşılabileceğini belirterek, "Yazın kuraklık olacakmış gibi tedbir alınmalı" dedi.

Eskişehir Valiliği, geçen sene ülke genelinde yaşanan susuzluk sıkıntısının, bu yıl da kurak geçmesi beklenen yaz aylarında şehre olan etkisini azaltmak için çalışma başlattı. Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Tarım İl Müdür Yardımcısı Mehmet Öcal ve Sulama Birliği Müdürü Özer Ülker, beklenen kuraklık ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Günay, vatandaşın su konusunda bilinçsiz olduğunu ve tasarrufun özendirilerek, gereksiz su tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi.
"30 milyon metreküp su tasarruf edebilsek bile, bu büyük bir kazançtır" diyen Ömer Faruk Günay, "Mart ve Nisan aylarında 60 milyon metreküp yağış alınması bekleniyor, ancak bunun gerçekleşmesi zor. Porsuk Barajı'nın su seviyesi yarıya düşmüş durumda. Şuanda barajda 250 milyon metreküp su var. Şimdilik içme suyu bulabiliyoruz. Ancak, sulama suyu sıkıntımız var. Su tüketiminde vatandaş bilinçlenmeli. Gereksiz yere akıtılan suyun önlenmesinin yanı sıra salma sulamadan da bir an önce vazgeçilmeli" diye konuştu.

Halk arasında Eskişehir'in susuz kalmayacağı düşüncesinin hakim olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Günay, şunları söyledi:
"Bu düşünce tamamen yanlıştır. Sakarya Nehri'nin suyu bile azaldı. Şuan Kızılırmak Ankara'ya yetiyor belki, ama seneye o da yetmeyecek. Eskişehir'in 80 metre altında su bulabiliyorduk. Ancak, şimdi 100 metreden ancak su çıkarıyoruz. Herşey iyi olacak diye ümit etmek yerine, her şey kötü olacakmış gibi tedbir almalıyız."

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 13:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?