9
Mayıs
2024
Perşembe
ESKİŞEHİR

Eşkişehir'de madde bağımlılığında artış

Eskişehir'de son yıllarda madde bağımlılığında artış eğilimi olduğu tespit edilirken, İl Emniyet Müdürlüğü uyuşturucu ile mücadele başarı sıralamasında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldı. 

İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uyuşturucu ile mücadelede Türkiye'de olduğu gibi bünyesinde iki üniversite barındıran ve Anadolu'nun geçiş güzergahında yer alan Eskişehir'de de madde bağımlılığında artış eğilimi olduğunu belirledi. Toplum sağlığını, ekonomisini, kültürel değerlerini ve güvenliğini direkt olarak menfi yönde etkileyecek olan bu tehlike ile baş edilebilmesi için gerekli tedbirlerin alındığı kaydedilen açıklamada, 

"Bu bakımdan Narkotik Suçlar Büro Amirliği görevlilerince, 2003 yılından bugüne kadar yaklaşık 12 bin 399 kişiye madde kullanımı ve bağımlılığı konusunda bilgilendirme seminerleri verildi. 5 bin adet eğitim broşürleri dağıtıldı, halka açık tiyatro oyunları sergilendi. Eskişehir'de uyuşturucu ile mücadeleye yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonlar esnasında uyuşturucu tacirlerinin kullanıcıları bağımlı hale getirebilmek için akıl almaz yöntemlere başvurdukları tespit edildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce 2005 yılı içerisinde gerçekleştirilen bir operasyonda, Türkiye'de ilk defa Eskişehir'de, içeriğinde kokain bulunduğu belirlenen extacy adlı sentetik uyuşturucu tabletler elde edildi" denildi. 

Bu arada, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 4-5-6 Temmuz 2006 tarihinde Ankara'da düzenlediği Stratejik Araştırma Kurulu Toplantısı'nın 34. Sonuç Belgesi'nde, vatandaşlara uyuşturucu temin eden, alıştıran sokak satıcılarına yönelik olarak yapılan projeli operasyonlarda 81 il değerlendirilirken, Eskişehir'in uyuşturucu ile mücadelede başarı sıralamasında İstanbul'dan sonra 2. sırada yer aldığı belirtildi. 

Narkotik Suçlar Büro Amirliği'nce uyuşturucu ile mücadelede 2006 yılı içerisinde Eskişehir'deki kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile madde bağımlılığıyla daha etkin olarak mücadele edebilmek için kurulan komisyonun, 24 Ocak 2007 tarihinde faaliyete geçtiği bildirilen açıklamada, "Uyuşturucu ile mücadelede Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, etkin bir çalışma içerisindedir ve üzerine düşen görevi eksiksiz olarak, hatta Türkiye ikincisi olacak kadar büyük bir başarı ile yerine getirmektedir. Uyuşturucu ile mücadelede ilimize uyuşturucu madde getiren, temin eden, satan ve alıştıran uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonlarına yönelik olarak planlı ve projeli çalışmalara aynı kararlılık ve azimle devam edilecektir. 

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu'na katılımlar sağlanacak, burada alınan kararlar uygulamaya konulacaktır. Eskişehir il genelinde şubemiz konuları kapsamında uluslararası faaliyet gösteren organize suç şebekesi bulunmasa da, il içerisinde hemşehricilik ilişkisi bulunan şahıslar arasında bir takım menfaate dayalı gruplaşmaların ortaya çıktığı görüldü. Organize suçlarlarla mücadelede Eskişehir'de faaliyet gösteren organize suç örgütlerini ortadan kaldırmak nihai hedefimizdir. Anayasa ve polise yetki veren diğer kanunlar çerçevesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü kapsamına giren suçlarla mücadelemize aynı kararlılık ve titizlikle devam edilecektir " ifadeleri kullanıldı. 

Öte yandan, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2005 yılında 216, 2006'da 486, 2007 yılının 2 ay 28 günlük döneminde 170 planlı ve münferit operasyon gerçekleştirdi. 2005 senesine oranla 2006 yılında aydınlatılan olayların genelinde yüzde 125.4, mali suçlarda yüzde 178.3, narkotik suçlarda yüzde 57.3 ve organize suçlarda yüzde 66.6 artış meydana geldi. 2005 yılında olaylara karışan toplam 431 şüpheliden 368'i yakalandı, firari 62 şahıs aranıyor. 2006 yılında ise, olaylara karışan toplam bin 29 şüpheliden 879'u yakalanırken, 150 kişinin yakalanmasına çalışılıyor. 2006 senesinde bir önceki yıla göre olaylara karışan şüpheli sayısında yüzde 138.7, yakalanan kişi sayısında yüzde 138.8 ve firari şüpheli sayısında ise yüzde 141.9 artış ortaya çıktı. Ayrıca, 2003 yılında Organize Suç Örgütleri ile Mücadele Yasası kapsamında 32, 2004 senesinde 15, 2006 yılında 122, 2007 yılında ise bir operasyonla 23 şahsın yakalandığı, toplam 81 kişinin tutuklandığını bildirildi. Geçen yıl bir operasyonda 26 bin 251 şişe sahte viski ele geçirildiği hatırlatılan açıklamada, 2006 yılında piyasaya sahte para süren 7, 2007 yılı içerisinde de 2 kişinin yakalanıp tutuklandıkları belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 18:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
diğdem açar IP: 85.98.168.xxx Tarih : 6.04.2007 19:49:15
merhaba ben eskişehirliyim ve eskişehirin bu gidişatı beni çok üzüyor.herkes elinden ne geliyorsa yapmalı diye düşünüyorum.hoşçakalın.