5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Eskişehir'de vicdani retçi gerginliği

ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ

Eskişehir'de yargılanan vicdani retçi Enver Aydemir'e destek vermek için tutuklu kaldığı askeri cezaevinin bulunduğu 1'inci Hava Kuvveti ve Garnizon Komutanlığı'nın nizamiye girişine gelen grup ile polis arasında tartışma yaşandı.

Çevre yolunda toplanan grup, emniyet yetkililerinin, "Mahkeme salonunun kapasitesi 20 kişilik. Biraz bekleyin, gelecek habere göre sizi nizamiyeye gönderelim" sözüne rağmen beklemeden 1. Hava Kuvveti Komutanlığı Nizamiyesi'ne kadar yürüdü. Nizamiye girişinde önleri çevik kuvvet polislerince kesilen grup ile polis arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Sonunda Enver Aydemir'in ailesinden ve duruşmayı takip etmek isteyen arkadaş ve yakınlarından oluşan 15 kişi ile 5 basın mensubu, askeri mahkemeye alındı.

Dışarıda kalan grubun nizamiye girişindeki kaldırımda bekleme isteği, tartışma yaşanmasına sebep oldu. Grubun çevre yolundaki bir akaryakıt istasyonunda bekleme talebini kabul etmesi üzerine gerginlik büyümeden önlendi.

Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İşkenceyle alakalı tepkimiz var. Maltepe Askeri Cezaevi'nde işkence görmüş, falaka, kaba dayak, sabaha kadar soğuk odada tutulmuş. Oradaki kamera kayıtlarını incelenmesini istiyoruz. Askere gitmeme sebebi onun kendi dini inancıdır, bizi ilgilendirmez" iddialarında bulundu.

24 Aralık 2009 tarihinde hakkında yakalama emri bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Kabataş Vapur İskelesi'nde gözaltına alınan Enver Aydemir, Harem 1. Ordu Askeri Mahkemesi'nce tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderilmişti. Askeri cezaevinde asker olmadığını ve inancı gereğince asker olmayı reddeden ve kendisine giymesi emredilen askeri cezaevi kıyafetini giymeyi kabul etmeyen Aydemir'in işkence gördüğü iddia edilmişti. Enver Aydemir, hakkında yakalama emrini veren mahkemenin Eskişehir'de bulunması

sebebiyle bir süre sonra Eskişehir Askeri Cezaevi'ne nakledilmişti. Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir de cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na mektupla başvurmuştu.

ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ
ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ
ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ
ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ
ESKİŞEHİR'DE VİCDANİ RETÇİ GERGİNLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 17:02:04
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 17:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?