9
Mayıs
2024
Perşembe
ESKİŞEHİR

Eskişehir'i karıştıran cin dedikodusu

Eskişehir Müftüsü Abdullah Ceyhan, kentte bir hamamda cin olduğu söylentilerinin artması üzerine Çarşı Camisinde "cin" konulu vaaz verdi, Emniyet'ten yazılı açıklama geldi.

Eskişehir Müftüsü Abdullah Ceyhan, kentte bir hamamda cin olduğu söylentilerinin artması üzerine Çarşı Camisinde "cin" konulu vaaz verdi, İl Emniyet Müdürlüğü de söylentilerin ciddiye alınmaması için yazılı açıklama yaptı. 

Eskişehir Müftüsü Abdullah Ceyhan, bir hamamda cin olduğu yönündeki söylentilerin artması üzerine Çarşı Camisinde cin konulu vaaz verdi.

Cinlerin bastığı iddia edilen hamamın karşısındaki camide vaaz veren Müftü Abdullah Ceyhan, AA muhabirine, 15 gündür kent dışında bulunduğunu ve geldiğinde "Eskişehir’de cinlerin olduğu, hatta bir hamamı bastığı" yönünde dedikoduların olduğunu öğrendiğini belirterek, halkı rahatlatmak için Çarşı Camisinde vaaz verdiğini söyledi.

Vatandaşların vaaz öncesi yanın gelip, "cinlerin evlerini basacakları" yönündeki korkularını ilettiğini ifade eden Ceyhan, vatandaşların ısrarı üzerine bu konuda vaaz verdiğini kaydetti.
Ceyhan, cinlerin Kuran-ı Kerim’de ve ayetlerde yer aldığı belirterek, dünyada insanlar dışında da canlıların bulunduğunu kaydetti.

"CİNLERE İNANMAMAK DA DOĞRU BİR DAVRANIŞ DEĞİLDİR"
Bir yeri, cin basmış dedikodusunun yapılmasının hiç hoş olmadığını ifade eden Ceyhan, şöyle konuştu: 

"Cinin, herhangi bir iş yerini ve mekanı basması söz konusu olamaz. Bunun altında rekabet gibi konular aramak gerekir. Cinlerin inanan kısmı ve inanmayan kısmı vardır. Cinlere inanmamak da doğru davranış değildir. Kuran-ı Kerim’de yazdığına göre, Mekke’de cinlerin toplandığı bir yer söz konusudur. Peygamber efendimizin orada cinleri bir süre tuttuğu rivayetler arasındadır. Ancak, cinler şuna veya buna zarar vermek için ve korkutmak için, diğer insanlara engel olması gibi konusu mümkün değildir. İnanan insanlar sürekli dua okumalı ve temiz olarak gezmelidir." Ceyhan, cinlerin bahane edilerek bir sektörün ortaya çıktığını belirterek, büyücüler, cinlerle uğraşanlar ile rant elde etmek isteyen medyumlara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi. 

İl Müftüsü Abdullah Ceyhan, cin çıkartma ve cinlerle konuşma gibi davranışların Orta Çağ zihniyetini yansıttığını sözlerine ekledi.

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada da, son zamanlarda Eskişehir kamuoyunda, "bir hamamda, sabaha karşı bir vatandaş tarafından cin görüldüğü, konu ile ilgili Çarşı Polis Merkezi Amirliğine müracaat ettiği, olay yerine giden polislerin de aynı görüntülerle karşılaşıp ürperdiği" şeklinde söylentilerin yayıldığı bildirildi.

Herhangi bir hamamda böyle bir olay olmadığı gibi Emniyet Müdürlüğüne de bu konuda bir müracaatın yapılmadığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu konudaki söylentilerin gerçekle, uzaktan yakından ilgisi olmayan, tamamen asılsız ve mesnetsiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca huzur ve güvenin timsali olan Eskişehir’de, bu gibi hayali olaylarla halkımızın meşgul edilerek tedirgin edilmemesi, sağ duyulu ve daha duyarlı davranılması hepimizin görevidir."

"İŞLERİM YARI YARIYA AZALDI"
Hamam işletmecisi Ayhan Arslan da, "Has Hamamda cin var" söylentisinin termal kaynakların imajına ve kente zarar verdiğini söyledi.
Arslan, bu devirde hamamında cin çıktığı yönündeki söylentileri çok komik bulunduğunu belirterek, bu ve bunun gibi iddiaların safsata olduğunu kaydetti. Bu olayların yanlış ve asılsız söylentilerden oluştuğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Bu iddianın nasıl ve nereden çıktığını bilmiyorum. Bu, sadece bana değil, Eskişehir’e, çalışanlara ve devletin vergi kaybına neden olabilecek bir söylentidir. Ancak, insanlar nedense kulaktan kulağa fısıldayıp duruyor. Bu söylenti kentteki diğer termal tesisler de etkiliyor. İddia kent dışında duyularsa kentin prestijine de zarar verecektir. İşlerim yarı yarıya azaldı."
AA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 02:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?