3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Eskişehir'in ufku açık

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bu küresel kriz, yeni bir dünya meydana getirecek. Yeni dünya düzeninde de bütün kavramlarda değişiklik olacak. Artık eski sanal büyümeler olmayacak" dedi.


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği (EGSİAD) tarafından Eskişehir Anemon Otel'de düzenlenen, ''Eskişehir Ekonomisi ve Geleceği'' konulu panele katıldı. Panelde konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eskişehir'in, Türkiye'nin kalkınmasından hak ettiği payı alması gerektiğini belirterek kentin insan kaynağının ve müteşebbis gücünün iyi durumda bulunduğunu, ufkunun açık olduğunu söyledi. Unakıtan, bir şehre uçak gelmiyorsa, kentte 5 yıldızlı oteller yoksa oraya birilerini getirmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Oraya çabuk ulaşılamıyorsa dünyanın herhangi bir yerinden gelip yatırım yapmalarını beklemek çok zor. O bakımdan, Eskişehir için altyapıya önem veriyorum. Bu konuda şanslıyız. Elektrik, haberleşme, ulaşımda artık problemimiz yok'' diye konuştu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa'nın bir yerinden İstanbul'a 2-4 saatte gelen yatırımcının Eskişehir'e de uçakla yarım saatte ulaşabildiğini anlatarak şunları söyledi:


"AB ile müzakere safhasında bir ülkeyiz. Tam üyeliğe yaklaşıyoruz. Avrupa bu bakıma bizim pazarımız. Türkiye olarak bırakın Avrupa'yı, Çankırı'da bir mobilya fabrikası 28 ülkeye ihracat yapıyor. Yani, artık dünya bizim pazarımız. OSB Başkanımız araştırma yapmış uçak sanayii, makine sanayii, ileri teknolojide seramik sanayii. Burada Ar-Ge çok çok önemli. Herkesin yaptığı işi yapmak marifet değil, başkalarının yapamadığı teknolojik işleri yapmak marifet. Bunlar nanoteknoloji ile Ar-Ge sonunda elde edeceğimiz bilgilerle olur. Bunun için sanayi ile üniversite iş birliği şart. Bunun başka yolu yok. Üniversitelerin de kıymetini bilelim. Kamu olarak üniversitelerimize destek veriyoruz. Kamunun da çok şükür anahtarı bizde. Paranın anahtarı oldu mu hiç korkmayın. İleri teknolojiyle çalışan sanayicilerimiz, işadamlarımız ve yabancı yatırımcılarımız var."
Bu küresel krizin yeni bir dünya meydana getireceğini, yeni dünya düzeninde de bütün kavramlarda değişiklik olacağını dile getiren Unakıtan, "Artık, eski sanal büyümeler olmayacak. 100 liraya üretim yapan satıyor, o oraya satıyor, 800 liraya çıkıyor. Sonra bakıyorsunuz, o 800 liraya aldığı şeyi satan kişide terslik olursa domino etkisi yapıp gidiyor. Şu anda krizin sebebi bu. Ama şimdi yeni dünyada artık fiziki ürünler önem kazanacak. Üretim yapan değerli olacak. Senin sırtından başka şeyler kazananlara prim verilmeyecek. O bakımdan hakiki üretim yapmamız lazım. Hakiki üretim yaparken de hizmet üretmek lazım. Hizmet sektörü, gelişmiş ülkelerde 65-70'lerde, sanayi üretimi yüzde 25'lerdedir. Tarımda Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içinde ileri ülkelerde yüzde 3'tür. Bizde tarımın yüzdesi fazla, fakat kazancı az olduğu için tarım sektörüyle uğraşanlar devamlı geride kalıyor. Bu kesime düşen gelir az. Tarımı ileri teknolojilerle yapmak lazım'' diye kaydetti.


Kemal Unakıtan, yeni projeler üretip sanayi üretiminde çeşitlendirmeye gidilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Burada da katma değeri yüksek ürünlere bakmamız lazım. Savunma sanayii fevkalade güzel. Türkiye'nin daha fazla savunma sanayiine yönelip ihracatını artırması lazım ya da madenlerimizi değerlendirmemiz lazım. Otomotivde ÖTV'yi 3 ay indirdik, stoklar kalmadı. Mobilya, beyaz eşya, bilgisayarlara yavaş yavaş yayıyoruz. Konut sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz. Ne kadar talep artarsa üretim de ona
göre olacak. İşsizlik de buna bağlı gerileyecek. Bizim geri dönmeyen kredilerimiz yok, batan bankalarımız yok. Ayakları üzerinde durmaya başladık" ifadelerini kullandı.


Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesinde çıkarılan bor madenini geliştirmek gerektiğini vurgulayan Bakan Unakıtan, "Boru büyük çapta ABD'ye ve diğer ülkelere satıyoruz. Oralarda bunun uç ürünleri yapılıyor. Bizim sanayicilerimiz bu uç ürünlere yönelmeli. Bunlar bordan çok daha kıymetli. Adam bizden alıyor, bizden çok daha fazlaya satıyor. Ar-Ge'ye teşvik kanunu çıkardık. Orada çalışan ücretli vergi vermiyor sayılır. Başka vergi vermiyor, sigorta primlerinin neredeyse yarısını devlet karşılıyor. Amortisman desen yine öyle. Sanayiciler birleşip şirket ya da konsorsiyum kuruyorlar, bundan yararlanıyorlar. Otomotiv sanayiinin artık bir kısmını buraya getirmemiz lazım. İnönü ilçesinde kamyon fabrikamız var. Arçelik var, 4 milyon üretiyorsa 3 milyonunu dışarı çıkarıyor. Yeniliklere o kadar önem veriyorlar ki, her an araştırma var. Şişecam var burada. Dünyanın her tarafına ürün satıyorlar. Bunlar gibi tesisleri kurmaya sermaye yeter mi? Ben Eskişehir'i tanıyorum. Bunu bir kişi yapar, bırakın toplanıp yapmayı. Eskişehir olarak ekonomimizi güçlendirmek zorundayız. Eskişehir OSB'de 25 bin kişi çalışıyor, 45 bin kişinin çalışması bekleniyor, daha fazla olsun. Buradaki artışlar matematiksel olmuyor, geometrik oluyor. Biri ötekini tetikliyor. İnşaat sektörü 20 sektörü tetikliyor. 1.7 milyar dolar ihracat, 14 milyar dolar olsun. Büyük sanayicileri Eskişehir'e davet etmemiz lazım. İstanbul'a hızlı tren bağlantısı olduğunda Eskişehir her yere daha yakın olacak. O bakımdan geleceği şimdiden hazırlamak lazım. Bazı sanayi kollarının gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa o faaliyetleri yapmaya hazırız. Birlikte hareket edildiği zaman daha iyi netice alınıyor. Eğer ben siyasi iradeyi temsil ediyorsam, yanınızdayım. Demiryolunu OSB'ye getireceğiz. Otomotiv sanayiini buraya getirmek için bölgeyi cazip kılmamız lazım. Arifiye'deki hatla Japonların Gölcük ile Karamürsel arasına açtıkları limana Eskişehir'i bağlarsak çok iyi olacak. Bunları yaptığımızda ticaretimiz de gelişecek" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından EGSİAD Başkanı Erdoğan Ercan, Bakan Unakıtan'a, '2008 Yılı Ekonomi Başarı Ödülü'nü verdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da diğer panelistler Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Fazıl Tekin'e birer plaket verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 10:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?