3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Etiketlerle kasa fişlerini karşılaştırın

ETİKETLERLE KASA FİŞLERİNİ KARŞILAŞTIRIN

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Suat Kadan, karşılaştırılmasını,etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyatla kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine fiyat üzerinden satışın yapılması gerektiğini söyledi.

Kadan, düzenlediği basın toplantısında, uygulamada etiket fiyatı 1,99 lira yazan bir malın fiyatının kasada tahsilinin 2 lira olarak yapıldığını belirterek, bu durumda tüketicilerin üzerinden haksız kazanç elde edildiğinin sıkça yaşanan bir durum olduğunu kaydetti.

Bir hizmet faturasının bedelinin örneğin 22,73 lira olduğu bir durumda da, yine tüketicilerden 22,75 lira tahsilat yapıldığını ifade eden Kadan, şöyle konuştu: ''Aynı haksız kazanç bu noktada da yapılıyor. Bu ve benzeri bur durumla karşılaşan tüketicilerimizin kesinlikle paralarının üstünü ilgili satıcıdan talep etmelerini, aksi halde durumu Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne aktarmaları gerekiyor. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 12. maddesinde, perakende satışa arz edilen malların, ambalajlarının veya kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde o malla ilgili tüm vergiler dahil fiyat, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de düzenlenerek asılır.

Etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyatla kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine fiyat üzerinden satış yapılır. 4077 sayılı kanunun ceza hükümlerini düzenleyen 25 ve 26. maddelerindeki hükümlerin uygulanarak ilgililer hakkında 2010 yılı için 228 TL idari para cezası kararı verileceği açıklanmıştır. Satıcıları da, karşılaşabilecekleri cezai müeyyideler nedeniyle mağdur olmamaları bakımından, yukarıda belirtilen yasal düzenlemelere uymaları konusunda titiz davranmaya davet ediyoruz.''

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2011 Cuma 15:13:00
Güncelleme :21 Ocak 2011 Cuma 16:38:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?