7
Mayıs
2024
Salı
ESKİŞEHİR

Frigya için güç birliği oluşturuldu

Frigya Vadisi’nin turizme kazandırılması için Eskişehir, Kütahya ve Afyon Kültür-Turizm ve Müze müdürleri proje hazırladı.

Afyon Kültür ve Turizm Müdürü Kazım Çengelci, Afyon Müze Müdürü Ahmet İlaslı, Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Bozoğlu, Müze Müdürü Metin Türktüzün, Eskişehir Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Osman Gül, Müze Müdürü Dursun Çağlar, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Hülya Çopuroğlu ile arkeolog Kıymet Tuna, ’Dağlık Frig Projesi’nin altyapısını hazırlayıp, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı’yı ziyaret etti.

Vali Çalışıcı, Frigya Vadisi’ni Kapadokya’ya benzeterek, "Kapadokya denilince akla Nevşehir gelir. Aslında bir kaç ili kapsamına alıyor. Yazılıkaya (Frigya) da öyle. Frigya Vadisi sadece bir il değil, aynı anda Eskişehir, Kütahya ve Afyon’u kapsıyor. Bu bölge büyük bir medeniyet Frig Krallığı’nın yaşadığı alandır. Buralarda bu medeniyetin kalıntıları var. Bu yüzden buraların master planını çıkarmak gerekiyor. Bu medeniyetin getirdiği kültür varlıklarının turizme açılmasını istiyoruz" dedi.

Projeyi hazırlayan gruba başkanlık yapan Vali Yardımcısı Sinan Acar da, dünyada ilk kez halı ve kilim dokuması ile kumaşa sim işlemesini Friglerin başlattığını açıkladı.
Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Osman Gül ise, Frigya’nın Sakarya Irmağı ve kollarının suladığı verimli ovada yer aldığı için her çağda yerleşime elverişli bir alan olduğunu belirterek, "Anadolu ve Ege kültür merkezlerine yakınlığı, bu kültürlerin kavşak noktasında olması, yöreyi kültür potası durumuna getirdi. Zaman zaman bu kültürlerin bazı öğeleri gelişerek, yöreye özgü nitelik kazanmış ve bölgeyi kendi başına bir kültür merkezi yapmıştır. Antik devirdeki Eskişehir, Afyon, Kütahya illerinin büyük bir bölümünü içine alan Dağlık Frigya bölgesi, bu kültür merkezi olgusunun en karakteristik örneğidir. Dağlık Frigya, farklı illere dağılması nedeni ile bugüne kadar bütünüyle değerlendirilemedi" diye konuştu.
Frigya ile ilgili tanıtım ve rehber eksikliğinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Gül, şunları söyledi:

"Dağlık Frigya’nın bütünüyle değerlendirilebilmesi için bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin imkanları birleştirilmeli. Okul öncesi, ilk ve orta dereceli okullardan başlayarak halk Dağlık Frigya konusunda eğitilmeli. Turizm potansiyeli için doğal ve arkeolojik koruma ve kullanma dengesi sağlayan koruma öncelikli çevre düzeni, nazım imar ve uygulama koruma planları yapılmalı. Frigya rehberi yetiştirmek üzere bölge üniversitelerinde bölgesel rehber kursları düzenlenmeli. Bu konuda bilimsel, tanıtıcı ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum ve festivaller düzenlenmeli."

Bu arada 3 ilin valisinin bir süre sonra bir araya gelerek, hazırlanan projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunacakları öğrenildi.

eskişehir
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 10:35:30
Güncelleme :7 Aralık 2004 Salı 16:40:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?