8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Gül, karşı çıktığı şeyi yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk rektör atamasında Sezer'i eleştirdikleri yöntemine başvurdu ve en çok oyu alan adayı rektör olarak atamadı.

Cumhurbaşkanı Gül, rektör atamalarında eleştirdiği selefi Sezer gibi davrandı. Gül, üniversitedeki oylamada ençok oyu alan ve YÖK’ün 1. sırada önerdiği adayı rektör yapmadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk rektör atamasını Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi için yaptı. Gül, AKP’nin eleştiri oklarına hedef olan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi davrandı. Üniversite seçimlerinde en yüksek oyu alan ve YÖK tarafından ismi birinci sırada gönderilen Prof. Gaye Uluer yerine, ikinci sıradaki Prof. Fazıl Tekin rektör olarak atandı.

“Cumhuriyet kadınıyım”

Osman Gazi Üniversitesi Rektörlüğü seçimlerinde 116 oy alarak birinci sıraya yerleşen, ancak Gül tarafından tercih edilmeyen Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Gaye Usluer, adaylığını açıkladıktan sonra verdiği bir ropörtajda, “Ben Cumhuriyet kadınıyım, sahip olduklarımızın ne kadar zor elde dildiğini biliyorum. Bunları koruyacağım, üniversitemde de bunlara sahip çıkacağım, ama farklı seslere de saygı duyacağım, çünkü sesi yok sayamazsınız” açıklamalarıyla dikkat çekmişti.

‘Sözüne güvenmiştim’ 

Uluer, Cumhurbaşkanı Gül’ün tutumuna tepki gösterdi. Prof. Uluer, Cumhurbaşkanı Gül’ün kendi tasarruffunu kullandığını, ancak atamada dikkate alınan kriterleri, faktörleri bilmediğini ifade etti. Rektörlük seçimlerinde birinci olduğunu hatırlatan Prof. Uluer “YÖK Genel Kurulu’nda mülakata girdim. Mülakatta da iki aday arkadaşım içerisinde ben birinci oldum. Ve böylelikle YÖK sıralama yaparak, üç kişilik aday listesini cumhurbaşkanlığına gönderdi. Bu listede ben birinci sırada yer aldım” diye konuştu.

Demokratik kurallar çerçevesinde gerçekleşen iki aşamanın ardından hazırlanan kararnamenin onaylanmasında da aynı demokratik kuralların işletileceğine inandığını ifade eden Prof.Uluer, “Ama olmadı” dedi. “Bu aşama, artık sorgulayacağım bir aşama değil. Ama yanıtını ben de gerçekten merak ediyorum” diyen Prof. Uluer, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in atamalarına atıfta bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül’ün göreve seçildiği gün Meclis Genel Kurulu’nda yemin ettiği sırada dile getirdiği “Demokrasi kurallarını işleteceğim” sözlerini anımsatarak, “Biz buna inanmıştık. Bu döneme de umutsuz başladık” diye konuştu.

Çankaya’da yeni döneminin ilk vetosu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçildiği ve göreve başladığı 28 Ağustos Salı gününden 6 Eylül Perşembe gününe kadarki 10 günlük sürede gerçekleştirdiği işlerin dökümü Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesine konuldu. Buna göre Gül, yasalar, kanun hükmünde kararnameler, atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararları, af kararları ve İstiklal Madalyası işleri konusunda gelen işlem olmadığı için herhangi bir tasarrufta bulunmadı. Gül, atamalar dışındaki işlere ilişkin gelen 2 Bakanlar Kurulu kararının birini onayladı, biri işlemde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül, bu sürede gelen 4 müşterek (atama) kararname, 2 vekalet tezkeresi, 2 hükümet kuruluşu ve bakan değişikliği işlemi, bazı kuruluşların bakanlıklarla bağlantılı 1 yazısını onayladı.

Cumhurbaşkanı tarafından yapılan atama, görevden alma ve seçimlere ilişkin 2’si 10. Cumhurbaşkanı Sezer döneminden kalma ve 4’ü yeni olmak üzere 6 işlemden 3’ünü onaylayan Gül, birini iade etti, 2’si ise işlemde bulunuyor.

Gül’ün ilk 10 gününde, kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetleri ile ilgili 15, kişisel isteklerle ilgili 37 başvuru yapıldı.

Gül’e şükranlarımı arz ediyorum

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat Akdeniz Akgün, görevini Gül tarafından bu göreve atanan Prof. Dr. Fazıl Tekin’e devretti. Törende konuşan yeni rektör Prof. Dr. Tekin “Şahsımı göreve layık gören mesai arkadaşlarıma ve bana teveccüh gösteren Cumhurbaşkanı Gül’e şükranlarımı arz ediyorum” dedi. Tekin, ESOGÜ’nün Atatürkçü düşünce anlayışı içinde yoluna devam edeceğini söyledi.

Vatan
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 11:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?