4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Havada büyük panik!

Eskişehir'de ön iniş takımı açılmayan ve içinde 6 kişinin bulunduğu çift motorlu eğitim uçağı 2 saat 25 dakika havada tur attarak yakıtını boşalttıktan sonra Anadolu Havaalanı'na gövde üzerine indi. İtfaiyenin özel önlem aldığı piste başarıyla inen uçaktakilerin sağlık durumunun iyi oluduğu öğrenildi.

Eskişehir’de Anadolu Üniversite Sivil Havacılık Yüksek Okulu’na ait çift motorlu TC-AUY tescil işaretli King Air B200 tipi uçak saat 18.30'da gece uçuş eğitimi için havalandı. Öğretmen Pilot Ramazan Türkoğlu, teknisyen Serkan Gövce, öğrenciler Arda Öğrencik, Burak Yavuzer, Mustafa Tezel ve Fatih Taban'dan oluşan uçuş ekibi, eğitimi tamamladıktan sonra saat 20.30 sıralarında inişe geçti.

Yaklaşma sırasında Öğretmen Pilot Ramazan Türkoğlu, uçağın burunda bulunan ön iniş takımının açılmadığını fark ederek pas geçti. Durumu kuleye bildiren Öğretmen Pilot Türkoğlu, yerden aldığı talimatla alçak uçarak uçağın iniş takımlarının durumunu kuleye gösterdi.

KORKU DOLU 2 SAAT 25 DAKİKA

açmak üzere denemeler yapan deneyimli Öğretmen Pilot Ramazan Türkoğlu, başarılı olamayınca havada tur atarak yakıt harcamaya başladı. İnişte olası bir infilak için yakıtını azaltan uçak, 2 saat 25 dakika Eskişehir semalarında uçtu.

Bu sırada Anadolu Havaalanı itfaiyesi, 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan gelen askeri itfaiye ile birlikte pistte önlem aldı. Uçağın iniş sırasında hasarlanmaması ve rahat inmesi için pistin bir bölümüne itfaiye tarafından köpük sıkıldı. Havaalanına ambulanslar ve askeri kurtarma ekipleri de sevkedildi.

Yakıt harcadıktan sonra 10 koltuk kapasiteli, turboprop motorlu King Air B200 tipi çift motorlu uçak, saatler 22.55'i gösterirken Anadolu Havaalanı'na gövde üzerine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. 6 kişilik uçuş ekibi uçağı terk ederken burun üzerine inen King Air B200'de hasar meydana geldi.

BURUN ÜZERİNE İNDİ

Uçağı terk eden öğretmen pilot, öğrenci pilotlar ve teknisyen ilk olarak havaalanında bekleyen ambulanslarda sağlık kontrolünden geçirildi. Ekibin sağlık durumunun iyi olduğu görüldü. Öğretmen Pilot Ramazan Türkoğlu'nun eşi Ayla Türkoğlu, başarılı inişi eşine sarılarak gözyaşları içinde kutladı. Anadolu Havaalanı'na gelen öğrenci yakınları da gelişmeleri büyük bir heyecanla bekledi. Uçağın başarılı inişini aileler birbiriyle sarılarak kutladı.

Olayı havaalında takip eden Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, uçağın burun iniş takımının teknik bir sorun nedeniyle açılmadığını belirterek “Pilotlarımız başarıyla inişini gerçekleştirdi. 2 saat 25 dakika süren heyecanlı bekleyiş mutlu sonla noktalandı. Uçuş ekibimizin sağlık durumları gayet iyi' dedi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli ise Sivil Havacılık Yüksekolu'na ait uçuş eğitiminde kullanılan King Air B200 tipi uçağın bakımlarının zamanında yapıldığı ve konunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ait kaza kırım ekipleri tarafından inceleneceğini ifade etti.

King Air B200 tipi çift motorlu uçağın Anadolu Üniversitesi tarafından uçuş eğitiminin yanı sıra hava taksi uçuşları için de kullanıldığı belirtildi.
 

KING AIR B200 UÇAĞI TEKNİK ÖZELLİKLER

Gövde Uzunluğu: 13.36 metre
Yükseklik: 4.52 metre
Kanat Açıklığı: 16.61
metre Motor Tipi:
2 adet PT6A-42
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5.710 kg
Seyir Sürati: 480 km/saat
Menzil: 3.283 km


 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 08:38:24
Güncelleme :12 Şubat 2009 Perşembe 08:42:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?