3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Her 10 ölümden biri kanserden

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü İl Kanser Koordinatörü Dr. Koray Arberk, Türkiye'de her 10 ölümden 1'ine kanserin sebep olduğunu söyledi.

"4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla bir açıklama yapan Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Kanser Koordinatörü Dr. O. Koray Arberk, kanserin öldürücülüğünün yanı sıra sakatlıklar ortaya çıkardığını ve ekonomik kayıplar nedeni ile önemli bir halk sağlığı meselesi olduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanmakta, 7 milyon kişi ise kanser sebebiyle hayatını kaybetmektedir. 2020 yılında her yıl kansere yakalananların sayısının yüzde 50 artışla 16 milyonu bulacağı, kanserden 1 yılda ölenlerin sayısının ise 10 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Önemli diğer bir nokta ise, bu vakaların yaklaşık 3'te 2'sinin düşük ve orta gelirli ülkelerde olmasıdır. Ülkemizde kanser en sık ölüm sebepleri arasında, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde her 10 ölümden 1'ine kanser sebep olmaktadır" dedi.

Kanserden korunmanın, kanseri tedavi etmekten çok daha kolay olduğunu ifade eden Arberk, "Bu, kansere neden olan faktörlerden uzak bir hayat ile mümkündür. Sigaradan ve alkolden uzak durmak, aşırı ve uzun süreli güneş ışığından sakınmak, mesleki nedenlerle kanser yapıcı maddelere maruz kalan kişilerin korunmaya yönelik tedbir alması ve periyodik olarak kontrollerini yaptırması lazım. Yeterli ve dengeli beslenme, meyve ve sebze gibi lif ve vitamin içerikli gıdalara ağırlık vermek, çok tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerden uzak durmak, kanserden korunmak için atılacak ilk adımlar olarak sayılabilir" diye konuştu.

Kanserden korunmanın önemli bir yolunun da erken teşhis ve tedavi olduğunu vurgulayan Arberk, "Kanser erken teşhisi için 2008 yılı sonunda Yunus Emre Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete geçen KETEM'de (Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi) meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri ve prostat kanseri ile ilgili erken teşhis hizmeti sunulmasının yanında, ayrıca kanserle ilgili eğitim ve danışmanlık hizmeti de veriliyor. Merkezimize başvurmak isteyen vatandaşlarımız 444 2 666 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirler" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 17:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?