3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Hızlı tren otobüs firmalarını vurdu

Yüksek Hızlı Tren'e (YHT) gösterilen yoğun ilginin Eskişehir otogarında bürosu bulunan ve Ankara'ya yolcu taşıyan 15 otobüs firmasını zor durumda bıraktığı bildirildi.

Eskişehir Otobüsçüler Derneği Başkanı Mesut Kanat, 13 Mart'ta seferlere başlayan YHT'nin Eskişehir'de otobüsçülük sektörüne olumsuz etki yaptığını kaydetti.

Eskişehir'den Ankara'ya giden yolcuların önemli bölümünün 13 Mart'tan sonra YHT'yi tercih ettiklerini ifade eden Kanat, şöyle konuştu:
“YHT, iki kent arasında sefer yapan otobüs firmalarını endişelendiriyor. YHT'nin şu anda bize ne kadar zarar vereceğini bilemiyoruz. Otobüs fiyatına yolcu taşınırsa yolcu bulamayız. Firma sahipleriyle sürekli görüşüyoruz. 1 Nisan'dan sonra kendimize bir yön çizeceğiz. Otobüsler Ankara'ya neredeyse boş gidip geliyor. Otobüsçünün ayakta kalması çok zor görünüyor.”

“NE OLACAĞINI MERAKLA BEKLİYORUZ”

Eskişehir-Ankara arasında sefer yapan Buzlu Turizm Genel Müdürü Bilgin Çıldır da, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, YHT'nin kendilerini zor durumda bıraktığını bildirdi.

Ankara'ya 10 liraya yolcu taşımaya başladıklarını anlatan Çıldır, şöyle devam etti:
“Eskişehir'den Ankara'ya yolcu taşıyan 15 firma var. Bunlar arasında kriz nedeniyle zaten rekabet vardı. Hızlı tren bilet fiyatının 5 lira olması bizi çok zor durumda bıraktı. Çoğu zaman 8-10 yolcu ile otobüs Ankara'ya gidiyor. Yolcu sayımız yüzde 60-70 oranında azaldı. Eskişehir'deki firmaların yüzde 80'ini öğrenciye hizmet veriyor. Öğrenci için 1-2 lira bile önemli. YHT, 1 Nisandan sonra tam bilet 20, öğrenci 16 lira olacak. Ne olacağını merakla bekliyoruz. Bütün firmalar kampanya yapmaya başladı. Gidiş bileti alana dönüş biletini ücretsiz veren firmalar var. Ankara'ya giden otobüsteki 4 koltuğu 4 liradan satan firma var. Nisanın ilk haftası her şey belli olur.”

“BİZİ ÇOK ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Kütahya Astur Bölge Müdürü Necmi Kardaş da, hızlı tren seferlerinin Ankara'ya yolcu taşıyan otobüs firmalarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Birkaç ay öncesine kadar 17 liradan Ankara'ya yolcu taşıyorduk. Rekabet nedeniyle 10 liraya kadar düştük. Ekonomik kriz var. Bu durum otobüs esnafını vurdu. Bizi çok zor günler bekliyor. Fiyat 1 Nisandan sonra 20 lira olsa bile yine rekabet edemeyiz. Devletle rekabet edilemez” dedi.

“ARAÇ İÇİ İKRAMLARI ARTIRDIK”

ANKA Seyahat Personel Müdürü İsmet Günay da, akaryakıt pahalılığı nedeniyle zor günler geçirdikleri bir dönemde YHT'den olumsuz etkilendiklerini bildirdi.

YHT henüz seferlere başlamadan Eskişehir-Ankara arasındaki bilet fiyatlarını aşağı çektiklerini anlatan Günay, şöyle devam etti:
“Yolcuyu elimizde tutmak için çeşitli promosyonlar yapıyoruz. Yolcuyu nasıl memnun ederiz, buna bakıyoruz. Araç içi ikramları artırdık, otobüsleri son model yaptık. Fiyatı 17 liradan 10 liraya düşürdük. Hatta 7 liraya bile bilet satan firmalar var. Yolcuya güzellik yapmaya çalışıyoruz. Bu rekabet ortamı vatandaşa yarayacak. Şu anda zarar ediyoruz. Ekonomik krizle boğuşan otobüs firmaları YHT ile de mücadele edecek.”

 

AA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 11:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan akman. IP: 78.181.28.xxx Tarih : 29.05.2009 03:02:22

-şu yazdıklarımı;mesut kanat'ın,okumasını...çoook isterim(!) mesut bey iyi okuyun: lüleburgaz'da,(trakya)yaşayan bir,yurttaşım...51 yaşında emekli biriyim,,,bu yaşıma kadar ''eskişehir''e,en az,100 kez gelmişimdir...(has kaplıcaya-sakarı'ya)ve ,''lüleburgaz''dan,-''eskişehir''e, otobüs seferi olmasına rağmen,,,bir tek defa dahi asla otobüsler ile seyahatimi gerçekleştirmedim!!! buradan tren ile sirkeci'ye,oradan vapur ile haydarpaşa'ya,oradanda güzelim konforlu trenlerimiz ile''eskişehir''imize(türkiye'nin,ikinci trakyası-bilinçli insanlar diyarına)...hoş!!! üstüne para ödense bile asla ama asla otobüsler ile yolculuk yapmam!!! bütün yakınlarımıda demiryollarına yöneltmiş biri olarak büyük bir mutluluk yaşamaktayım...son 50 yılda karayolu katliamı;500.000.can,,,,,,,1.500.000.sakat insan sunmuştur bu ülkenin;tarih sayfalarına!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! siz kalkmış hızlı trenimize veryansın ediyorsunuz....(lüleburgaz'dan,sırf görüp o zevki yaşamak için 18 kişi eskişehir'e,geldik ve hızlı trenimize bindik)polatlı yakınlarında karayolu yan yana idi ,,,sizin o en son model travego'larınız,,,safir'leriniz,,,,vs, otobüsleriniz. .....yüksek hızlı tren yanında öylesine zavallı (kağnı arabası)kaldılarki o anları kameraya zar-zor kaydedebildim,,,çünkü mübarek trenimiz o an saatte;258 km/h. ile,şimşekler çakıyordu!!!! bırakın otobüsleri,,,son model otomobiller bile çok zavallı kaldılar canım trenimiz yanında...unutulmasın hızlı tren hattımız 500 km/h.hız (üstünü)kaldırabilecek revizyonel parkur zeminlerine inşaa edilmiştir...hızlı treni sadece otobüsçüler,eleştirmektedir...çünkü ;işlerine(...)gelmemektedir...sırf kendi çıkarlarını düşünmektedirler...mesut beyy önemli olan yurdumuzun çıkarlarıdır...yanlış ulaşım politikaları yüzünden;terörizm'in,15 katı can'ı,aptalcasına kara toprağa verdik!!! atatürk'çü,ve iliklerine kadar milliyetçi bir türk evladı olarak son nefesime kadar;''demiryolları''nı,savunacak ve,,,karayolları katlliamlarına tavır alacağım...sizlerde artık başka iş alanlarına yönelin,,dünya süper hızlı tren çağına girmiştir..türkiye bundan geri durmayacaktır... duramazda... son sözlerim şöyledir:otobüsçüler asla ama asla borç altına girmesinler(yeni otobüsler için)en çok 5-6,yıl ömürleri kaldı..otomotiv tekelleri,onları kandırıyor... bakın konya hızlı treni eli kulağında,,,ayrıca;ankara-yozgat-sivas-afyon-izmir-istanbul-bursa-edirne,,,inşaa'ları yıldırım hızı ile sürüyor...tüp geçit bitti bitecek,,, edirne-ankara-3 saat 50 dakika(otobüs10 saat-kim biner?)ey türk halkı demiryolları refah ve ümran tevlit eder...saygılarımla.