3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Hızlı trene 10 gün kaldı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hızlı trenin açılışını 10 gün sonra Eskişehir'den yapacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havaalanı pistinin uzatılması ve genişletilmesiyle ilgili temel atma töreninde yaptığı konuşmada, adı eski olan Eskişehir'in hep yeniliklerin merkezi, ülke kalkınmasının lokomotifi olduğunu belirtti.

Eskişehir'in eksikliklerini tek tek tespit edip giderdiklerini anlatan Binali Yıldırım, "Türkiye'de hızlı tren bir hayaldi. 'Hızlı tren, sürat demiryolu yapacağız' diye meydanlarda söz verdikleri tarihten bugüne geçen sürede, nüfusumuzun yarısı o zaman dünyada yoktu. 33 yıl geçti, bugün Eskişehir hızlı trenle buluşma gününe geldi. Hayırlı uğurlu olsun. 10 gün sonra Ankara'dan Eskişehir'e hızlı tren çalışmaları başlayacak. Açılışını da Sayın Başbakanımız Eskişehir'de yapacak. Ankaralılar, 'Ankara'da yapın' dedi ama Sayın Başbakan'a, 'Bu trenin açılışı Eskişehir'de olmalı, Eskişehir ilklerin şehri, Eskişehir bunu hak ediyor' dedim" açıklamasını yaptı.

Yıldırım, Hasanbey'de Türkiye'nin ilk demiryolu lojistik merkezini kurduklarını, demiryolunun yeraltına alınması projesinin de Eskişehir dışında başka bir yerde örneğinin olmadığını dile getirerek, "İşte, Eskişehir'e ne kadar önem verdiğimiz ortada. Gerisini Eskişehirlilerin takdirine bırakıyorum. Arif olan anlar. Daha ne diyeceğiz?" şeklinde konuştu.

"ESKİŞEHİR'E METRO, HAFİF RAYLI SİSTEM VEREMEYEN TÜLOMSAŞ, İRAN'A, AMERİKA'YA VERİYOR"
Eskişehir'de kurulu bulunan, 100 yıldan fazla geçmişi olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'yi (TÜLOMSAŞ) verimli hale getirdiklerinden de bahseden Bakan Binali Yıldırım, "Yüzde 253 verim artışı, yüzde 25 de personelde azalma oldu. Ne değişti? Eskişehir'de çalışanlar mı, yöneticiler mi değişti? Zihniyet değişti. İş bilenin, kılıç kuşananın. Bugün TÜLOMSAŞ, Eskişehir'e metro, hafif raylı sistem veremedi. Ama İran'a, Amerika'ya veriyor. İşte, fark burada. Bunu başardı TÜLOMSAŞ ve bu başarı devam edecek. Eskişehir, her şeyin en iyisini hak ediyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın Eskişehir'e 5 yıl içinde yaptığı projelerin tutarı 1 milyar 355 milyon TL'dir. Helal olsun. Eskişehir daha fazlasına layık. Eskişehirlilerin bir ihtiyacı daha var. Onu da programımıza aldık. Eskişehir'in denizle buluşması lazım. Eskişehir'i Gemlik'le buluşturacağız. Bunun da kararını aldık. Sanayicilerimize bu müjdeyi de veriyorum" şeklinde konuştu.

35 MİLYON TL'LİK YATIRIM
Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan da, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nın mevcut pistinin 2 bin 520'ye 30 metre olduğunu, bunun 3 bine 45 metreye yani uluslararası bir havaalanı pisti boyutuna çıkarılacağını bildirerek şu bilgileri verdi:
"80 metreye 100 metre olan apron, 240-136 metreye büyütülecek. Bu işin kapsamında 9 metrelik Muttalip tarafında aç kapa karayolu yapılacak. Ayrıca, Esentepe'de DSİ'nin drenaj kanalı var. Bunun üzeri kapatılacak. Bütün bu işler 1 yıl önce başlatıldı, projeler hazırlandı, ihale edildi. KDV dahil 32 milyon TL'lik ihale olup, ayrıca 227 bin metrekaresi şahıs, 93 bin metrekaresi kamu arazisi olmak üzere 320 bin metrekarede kamulaştırma yapıldı. Bu proje kapsamında yaklaşık 3 milyon TL de buraya ödenmiş olacak. Toplam 35 milyon TL'ye denk geliyor."

Konuşmasında Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü zamanında 1986-87 yıllarında Türk sivil hava taşımacılığının geliştirilmesi için insan gücü kaynağı olabilecek Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulması fikrini Profesörler Kurulu'na getirdiğinde, bazı arkadaşlarının şakayla kendisine takıldıklarını anlatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, "Sayın Rektör, Bozdağ'ı da kaldır bari Eskişehir'e Karadeniz havası da gelsin' demişlerdi. Böyle bir inanç yoktu. Ama bugün görüyorum ki, çok isabetli bir karar vermişiz ve o tarihte ben Ulaştırma Bakanı olan Ekrem Pakdemirli ile, 'Terminal binası, hangar, pist, altyapı olmak üzere 3 ayda bitiririm' diye bahse girmiştim. Bana söylediği hiç aklımdan çıkmıyor. 'Sen ya sayı saymasını bilmiyorsun, ya da dayak yemedin' demişti. Ciddi olarak bahse girmiştik. Karşılığında bir şey olmayan bahsi kaybettim. Çünkü bu meydan, 90 gün yerine 117 günde bitti. Burası, o günden bu güne Türk sivil hava taşımacılığının yetiştirdiği pilotlar, bakım elemanları, meydan işletmecileri ve uçak gövde elektronik bakım elemanlarıyla gerçekten Türk sivil havacılığı açısından gurur duyulması gereken bir okuldur. Bildiğim kadarıyla da dünyada havaalanı, uçak filoları olan yegane üniversitedir. Eskişehirliler, ne kadar gurur duysalar yeridir. Ben pistin uzatılması, genişletilmesi hususunda gösterdikleri yakın ilgi ve destekten dolayı başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere DLH mensuplarına ve bu konuda görev yapacak, iş yüklenecek herkese Eskişehirliler adına teşekkür ediyor, müteahhidimize de, 'Benim olanaksızlıklar içerisinde 117 günde bitirdiğim bu okul ve bu meydanı inşallah 90 gün içerisinde bitirsin' temennisinde bulunup bahse girmeye hazır olduğumu söylüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Vali Mehmet Kılıçlar, AK Parti Eskişehir milletvekili Nedim Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, AÜ Rektörü Fevzi Sürmeli ve diğer yetkililer, butona birlikte basıp temele ilk harcı attı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 21:03:14
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 21:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özge başarır IP: 88.229.155.xxx Tarih : 7.03.2009 17:46:24

""Başbakan'a, 'Bu trenin açılışı Eskişehir'de olmalı, Eskişehir ilklerin şehri, Eskişehir bunu hak ediyor' dedim" açıklamasını yaptı"" :D:D eskişehirliler kendinizi bu kadar şirin göstermeye çalışmayın.eskişehir Büyükerşenle var