4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

İçli: Hedef, demokratik rejim

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılan bölücü ve gerici saldırıların artık nitelik değiştirdiğini belirterek, "Hedef, demokratik rejimdir, laik devlettir, ulus devlettir, hukuk devletidir" dedi.

İçli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ergenekon operasyonu kapsamındaki gözaltıları değerlendirdi. İçli, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılan bölücü ve dinci terörist saldırıların artık nitelik değiştirdiğini belirterek, "Saldırılar, güvenlik güçlerimizin, vatandaşlarımızın canına kastetmenin yanında artık daha büyük bir hedefe yönelmiştir. Hedef, demokratik rejimdir, laik devlettir, ulus devlettir, hukuk devletidir" diye konuştu.

"Sinsice hazırlanan, planlı, programlı saldırının hedefinde şimdi de hukuk sisteminin bulunduğunu" savunan İçli, hukuka olan güvenin zedelenmek istendiğini öne sürdü. İçli, "AK Parti ise hukuksuzluğu teşvik ve himaye etmektedir. 19 aydır Türkiye'de yaşanan olayları artık hukuki tanımlamalarla açıklamak mümkün değildir. Bunu, bilim insanları, siyasetçiler, son dönemde yaşananların, -bırakın bizim iç hukukumuzu, Anayasanın emredici hükümlerini, TCK'nın emredici hükümlerini- evrensel hukuk kurallarına da aykırı olduğunu artık ifade etmektedir" şeklinde konuştu.

Halka, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), barolarımıza, hukuk camiasına çok büyük görev düştüğünü vurgulayan İçli, "HSYK, böylesine toplum tarafından önemli kabul edilen soruşturmaya mutlaka deneyimli, birikimli savcıları gerekirse takviye amacıyla görevlendirmelidir. Çünkü, kamuoyu İstanbul'da yürütülen -ki yetki tartışması da vardır- davaların bir bütün olarak incelenmesi, deneyimli ve birikimli hukukçular tarafından soruşturulması ve değerlendirilmesi artık çok büyük önem arz etmektedir. O nedenle HSYK'ya çok büyük görevler düşüyor" dedi.

Adalet Bakanı'nın da 'gaflet ve dalaletten kurtulması' gerektiğini ifade eden İçli, bu yaşananların hukuk devletini zedelediğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 14:44:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?