3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

İl Sağlık'tan "yağ ve tuz" uyarısı

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN

Eskişehir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Özmen, tereyağı ve diğer hayvansal kaynaklı katı yağların doymuş yağlar olduğunu ve kolesterol içerdiklerini söyledi.

Özmen yapmış olduğu açıklamada, ayçiçek, soya, mısırözü gibi bitkisel yağlar ise doymamış yağlar olduğunu ve kolesterol içermediklerini belirterek, "Pratik olarak günlük tüketilecek yağın üçte birinin tereyağı gibi doymuş yağlardan üçte birinin zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlardan, kalan üçte birinin de mısırözü ve ayçiçek yağı gibi bitkisel kaynaklı çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan yağlardan karşılanması gerekir. Ancak günlük olarak alınan et, süt ve yoğurt tüketimi ile doymuş yağ ihtiyacımız karşılandığı için, ayrıca tereyağı gibi katı yağ alınmasına gerek yoktur. Kızartma işlemleri için katı yağlar kullanılmamalı, ayçiçek, mısırözü gibi dumanlama noktası yüksek bitkisel yağlar kullanılmalıdır. Ancak, kızartma işlemleri sırasında kanser riski oluşturan trans yağ asitleri oluşumu arttığından besinleri kızartma işleminden kaçınılmalıdır" dedi.

Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişkinin olduğunu vurgulayan Özmen, "Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için, lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemelidir. Daima taze ve aşırı tuz içermeyen besinler tercih edilmelidir. Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edilmelidir. Masada tuz kullanılmamalıdır. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcılar tuz yerine tercih edilmelidir. Turşu, ketçap, hardal, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır, bu besinlerden uzak durulmalı, ya da az ve seyrek tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Bol su içilmelidir. Su genelde az sodyum içerir. Şişe suları ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 16:12:03
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 17:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?