3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

İP'liler Mercan'ı protesto etti

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, Osmangazi Üniversitesi’nde konferans verdiği sırada, bir grup İşçi Parti’li tarafından protesto edildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Aktif Üniversiteliler Kulübü’nün düzenlediği "Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye" konulu konferansa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyon Başkanı Murat Mercan konuşmacı olarak katıldı. AB projesini Türkiye’nin batılaşma ve modernleşme sürecinin son halkası olarak nitelendiren Mercan, "Türkiye’nin çok fazla alternatifi yok. Ya batıya açılacak, ya kendi içine kapanacak ya da doğuya yönelecek. Türkiye’nin vizyonu batılılaşma vizyonudur. Bu vizyon hiçbir zaman değişmedi. Bunu değiştirecek bir gücün olduğuna inanmıyorum" dedi.

Mercan, Türkiye’nin batılılaşma sürecinin çok uzun yıllara dayandığını ifade ederek, "Batılılaşma ve modernleşme projesi bir devlet projesi olarak cumhuriyet döneminde başladı. Batılılaşma projesi, cumhuriyet döneminde insanların projesi olmaktan çıkıp, bir devlet projesi haline geldi. O günden bugüne Türk siyasi tarihine, toplumsal hayatına bakacak olursak, batılılaşmaya doğru birçok adım atıldığını görürsünüz. Bunların en önemlisi 40 yıllık projemiz olan AB sürecidir. Ben AB’yi batılılaşma, modernleşme projesinin son halkası olarak görüyorum" diye konuştu. Batılılaşmanın, askeri ihtilaller ve siyasi iktidarların vizyonsuzlukları sebebiyle kesintiye uğradığını belirten Mercan, 17 Aralık Zirvesi’yle Türkiye’nin artık önünde yol haritası olduğunu kaydetti. Mercan, Türkiye’ye ilk defa AB sürecinde somut bir perspektif verildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kamuoyunda çok tartışılan açık uçluluk, kalıcı koruyucu mekanizmalar ve Kıbrıs meselesi, Türkiye’yi rahatsız eden unsurlar olarak duruyor. Türkiye müzakere sürecinden itibaren yeni bir sürece girecek. Düşünce biçimimiz, sosyolojik olaylara bakışımız, daha rasyonel ve aydınlamacı olacak. Sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin toplum üzerindeki etkisi, çok daha baskın olacak. Tüm kurumlarımızı yenileyip, AB standartlarına getirme fırsatı bulacağız."

Bu sırada salonda bulunan ve kendilerini İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik üyeleri olarak tanıtan bir grup öğrenci, yanlarında getirdikleri Türk, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve parti bayraklarını açtı. "İşçi Partisi Öncü Gençlik, bu ihaneti durduracak", "Cumhuriyet üniversiteleri ihanete izin vermeyecek", "Ne AB, ne ABD, tam bağımsız Türkiye" şeklinde sloganlar atan protestocu grup, güvenlik görevlilerinin ikazının ardından salondan ayrıldı. Protestoculara hitap eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, "Burası üniversite, akademik bir kurum. Üniversite her türlü düşüncenin açık açık ortaya konduğu kurumlardır. Farklı fikirlerin tartışılması sağlık ifadesidir. Türkiye’de sloganlar çok konuşuldu; ancak bu ülke ve çocuklarına pek faydası olmadı. Biz de gençliğimizde çok ideolojik şeyler yaptık, hoş görmek lazım" dedi.

Grubun salonu terk etmesiyle devam eden konferansı, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Necat Akgün ile çok sayıda yetkili, öğretim üyeleri ve öğrenciler takip etti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 17:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?