3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

İtfaiyeden 'zehirlenme' uyarısı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfiye Daire Başkanı Mustafa Yeter, doğalgaz zehirlenmelerinin odaların iyi havalandırma sistemine sahip olmaması ve kapatılan menfezler yüzünden meydana geldiğini söyledi.

Yeter yaptığı açıklamada, doğalgazın bacalı kombilerin yanma sırasında ortamın havasını kullandığını belirterek, "Eğer odada iyi bir havalandırma sistemi yoksa ve menfez de kapatıldıysa yanma için gerekli olan havanın tamamının ya da tamamına yakınının kullanılması sonucu ortamda oluşan karbondioksit (CO2) boğulmalara sebep olur. İşte meydana gelen ölümlerin çoğuda bu sebeple olmaktadır. Yanma sonucu oluşan atık gazlar, baca vasıtasıyla dışarıya atılır. Bu cihazlar mutlaka çekişi iyi olan bir bacaya bağlanmalıdır ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Yani pencerede menfez olmalıdır. Bacalı kombiler banyoya, yatak odalarına, apartman boşluğu gibi ortamlara ve hacmi 8 metreküpten az olan yerlere konulmamalıdır" dedi.

Doğalgazın yanmasından ortaya çıkan atık gaz içindeki su buharı ile aynı zamanda fazla miktarda azot oksitlerin ortaya çıktığını ifade eden Mustafa Yeter, "Azot oksitler su buharı ile birleştiğinde asidik maddeler meydana getirir. Bacalar tuğla ya da beton ise zamanla buhar sebebiyle eriyerek, çürüyerek bacanın içine dökülerek, bacanın çekişini engellemektedir. Dolayısıyla baca tehlikesinin önlenmesi için kesin çözüm, acilen bacalı kombilerin bacalarına uygun çelik baca tesisatı yapılmalıdır. Kombi bacası bağımsız dikey baca olmalıdır. Şönt (ortak) bacaya bağlanmış kombi bacaları acilen bağımsız dikey bacaya çevrilmelidir. Çelik bacalar yılda bir kez içine herhangi bir yabancı madde (kuş-tuğla) düşüp düşmediği kontrol edilmelidir. Bacalı kombinin yıllık periyodik kontrolü yetkili servisine yaptırılmalıdır. Penceredeki menfez, daima açık tutulmalıdır. Bu gaz yakıtların yakıldıkları yerlerde mutlaka sürekli temiz hava girişi sağlanılmalıdır. Doğalgaz sistemleri için menfez, mutlak şart olarak istenmektedir ve bu menfez hiç bir surette kapatılmamalıdır" diye konuştu.

İtfaiye Dairesi Başkanı Yeter, doğalgazın renksiz, kokusuz, zehirsiz ve havadan daha hafif bir gaz olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Doğalgaz, temiz bir yakıttır. Kolay yanar, tam yandığında mavi bir alev çıkarır. Doğalgaz kokusuz olması sebebiyle herhangi bir gaz kaçağının kolaylıkla fark edilebilmesi için BOTAŞ tarafından doğalgaza sarımsak kokusu veren THT (Tetra Hidro Teofen) maddesi ve TBT (Tetra Butil Merkoptan) maddesi katılmaktadır. Doğalgaz yanarken özellikle kapalı hacimlerde bir çok açıdan risk oluşturur. Doğalgaz kaçağı tavandan itibaren birikerek oksijenin oranını azaltır. İnsanın soluyabileceği oksije, alt sınır olan yüzde 17'nin altına indiğinde hayati tehlike söz konusu olur. Doğalgaz, yaklaşık 10 kat hava tüketerek yanar. Dolayısıyla kapalı hacimlerde kısa süre sonra oksijen tehlikeli seviyeye düşer. Banyo gibi küçük hacimlerde bu hız daha fazladır."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 14:06:56
Güncelleme :13 Ocak 2009 Salı 14:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?