6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Kalabak ormanı yeniden yeşerdi

Eskişehir'de, 7 yıl önce çıkan Kalabak orman yangınının izleri siliniyor.

6 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen ve 3 günde ancak kontrol altın alınıp 15 günde söndürülebilen yangında, 575 hektarlık bir orman kül olmuştu. Aradan geçen 7 yılda dikilen fidanlar şimdi insan boyuna ulaştı.

Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, ormancılık tarihine kara bir gün olarak geçen 6 Eylül gününü hiç unutamadıklarını belirterek, "Saatte 80 kilometre hızla esen bir rüzgarın da etkisiyle bir anda en verimli, gözümüzden bile sakındığımız Kalabak ormanında 575 hektarlık bir alanı kaybettik. Aynı yer, Kurtuluş Savaşı'nda da yandığı için bütün ağaçlar 80 yaşındaydı. 2 yıl içinde bütün yanan alanın toprak işlemesini yaptık ve tekrar ağaçlandırdık. Yaklaşık 1.5 milyon fidan diktik. Şimdi bu fidanlar 7 yaşına geldi. Bölgede yeni bir ekosistem oluştu. Artık tepeler nispeten yeşil görünüyor. Tam orman oldu demek için ise 40 yıl daha beklememiz gerekecek. İşte yangın böyle bir felaket. Yanan yeri tekrar ağaçlandırıyoruz ama zamanı hızlandıramıyoruz" dedi.

Fidanıyla, otuyla, mantarıyla, yaban hayatıyla yeni bir ekosistemin oluştuğu bölgedeki fidanlara her yıl bakım yapılmaya devam ediliyor. Eskişehir'in içme suyu havzası içinde olan alana özel bir önem veriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 14:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?