6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Kalp hastası genç futbolcuya ameliyat

Eskişehir'de bir amatör kulüpte futbol oynayan 22 yaşındaki Muhammed Engiz, ani bayılmalar sebebiyle gittiği hastanede kalp hastası olduğu tespit edilerek ameliyat edildi.

Kalp damarında daralma olan genç futbolcu, başarılı bir ameliyatla yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

Eskişehir'de bir amatör futbol kulübünde oynayan 22 yaşındaki Muhammed Engiz, son zamanlarda yaşadığı baygınlıklar artınca sağlık kontrolünden geçmek için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gitti. Hastanenin Kardiyoloji Servisi'ne sevk edilen Engiz'in yapılan tetkiklerinde kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu belirlendi.

Akciğere giden ana damar yollarında ileri derecede bir daralmanın meydana geldiği bulgusu üzerine genç futbolcu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tünerir ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Yaklaşık 3 saat süren ameliyat sonrası Muhammed'in sağlık sorunun çözüme kavuştuğu müjdesini alan ailesi ve yakınları büyük mutluluk yaşadı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Tünerir, ameliyat sonrası son zamanlarda ülke genelinde yaşanan genç yaşta kalp krizi sonucu meydana gelen ölümlere dikkati çekerek, "Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz Engiz, ani
bayılmalar sonucu bize müracaatta bulundu. Bölümümüzde yapılan tetkiklerde akciğerine giden ana damarında doğuştan bir kalp hastalığı tespit ettik. Bu bölgedeki daralmadan dolayı da kalp odalarının büyüdüğünü gördük. Bu teşhisle ameliyata alındı. Başarılı bir ameliyatla bu darlıklar giderildi. Eğer geç kalınsaydı futbolcu olan bu kardeşimizde bir gün sahalarda ansızın kalbine yenik düşecekti. Risk faktörü oldukça yüksekti. Bayılmaları olmasıydı belkide Muhammed kalp hastası olduğunun farkına bile varamayacaktı" dedi.

Genç yaşta kalp krizi ve ani ölüm sebeplerinin başında konjenital kalp hastalıkları geldiğini vurgulayan Tünerir, "Doğuştan kalp hastalığı olan kişilerin düzenli takibi yapılamaz ise hastanın bazen kalp odalarında aşırı büyümeler meydana gelir. Bu da aritmi dediğimiz zamansız ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bazen ani ritim bozukluklarına bağlı ölümler görülebilmektedir. Yine tıbbi takipleri yapılmamış olan gençler tabii ki spor hayatına da bilinçsizce girebilmekte. Bazen ağır egzersizler yapmak durumunda oluyorlar ve bu ağır egzersizler kişinin kalp krizi geçirmesine ya da ani ritim bozukluklarından ölümlerine sebep olabilir. Ancak ileri yaşlarda görülen koroner damar tıkanıklığından dolayı olan kalp krizi şekli gençlerde görülmemektedir. Özellikle bu konuda kardeşlerinde doğuştan kalp hastalığı bulunanların ya da anne ve babada daha önceden kalp hastalığı görülmüş kişilerin bu konuda takibi de büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Tedavisiz ve takipsiz kalınması durumunda genç yaşta ani kalp ölümleri yaşanabileceğini ifade eden Tünerir, "Genç insanlar kalp krizi geçirmez ya da çocuklar kalp hastalığından ölmez gibi yanlış kanının toplumdan silinmesi gerekir. Ailelerin de bilinçlenmesi ve bu taramalara katılması son derece önemlidir. Sporcu kalbi, ağır antrenman yapmış kişilerde kalp odalarında kalp kasının aşırı büyümesi sonucu meydana gelir ve bu da ani ritim bozukluklarına sebep olabilmektedir. Aşırı efor gerektiren spor dallarıyla uğraşan sporcularda risk altında olabilir. Bu kişilerin de periyodik kalp kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 22:49:46
Güncelleme :25 Eylül 2008 Perşembe 22:52:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?