6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Kampüs önünde başörtüsü eylemi!

Eskişehir'de bir grup üniversite öğrencisi, kampüs önünde resimli dövizler taşıyarak başörtüsü yasağının kaldırılmasını istedi.

Anadolu Gençlik Derneği üyesi olan Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri'nde öğrenim gören bir grup öğrenci, ESOGÜ Meşelik Kampüsü önünde toplandı. Öğrencilerin resimli dövizler taşıdığı eylemde genç bir kızın elinde bulunan "Şehit anası oldum diye kamusal alana girebileceğini mi zannettin? Söz-müzik: Utra Laikler Birliği" yazılı başörtülü şehit annesi ve omzundaki Türk bayraklı tabutu simgeleyen döviz dikkati çekti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan öğrenci temsilcisi Şafak Külahlı, birçok üniversitede başörtüsü serbest bırakılırken Eskişehir'deki Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri'nde yasağın keyfi bir uygulamayla sürdürüldüğünü ileri sürerek, "Anayasa değişikliği sonrası başörtülü öğrencilerin okula alınamaması için gerekçe gösterilen genelge, yönetmelik ve yargı kararlarındaki keyfi yorumların artık hiçbir geçerliliği kalmadı. Kılık kıyafete ilişkin ayrımcılık yapılamayacağı Anayasa'da açıkça düzenlendiğinden, başörtüsüyle üniversitelere girişi yasaklayan bir kanun da olmadığından, zaten sanal olan ve yorumlarla devam ettirilen yükseköğretim kurumlarındaki bu kanunsuz uygulamaya tamamen son verilmelidir" dedi.

Başörtülü öğrencilerin okula alınamayacağını söyleyen yetkililerin başörtüsünü yasaklayan açık bir yasa maddesi göstermek zorunda olduğunu belirten Külahlı, "Dini ya da siyasi simge olduğu için başörtüsüne karşı olduklarını ifade edenlerin, üniversitelerde baş açma mecburiyeti getirmeleri samimiyetlerini ortaya koymaktadır. Ninelerinin başörtülerini örnek göstererek yasağı masumlaştırmaya çalışanların, üniversitelere girişte herhangi bir örtünme şekline tahammül edememeleri gerçek niyetlerini ortaya koymaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı başörtüsü yasağının devam etmesi mümkün değildir. Rektörlerimizin bu konudaki inadından vazgeçip, üniversitelerimizdeki akademik alanda başarıları gündeme getirecek çalışmalara ağırlık vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Bir süre alkışlarla protesto gösterisinde bulunan grup, daha sonra dağıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 16:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?