4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Kanser Haftası kutlanıyor

Eskişehir İl Sağlık Müdür Vekili Kadir Demirel, kanser hastalığının, kalp rahatsızlıklarından sonra en çok görülen ikinci ölüm sebebi olduğunu söyledi.

"1-7 Nisan Kanser Haftası" münasebetiyle açıklama yapan Demirel, kanserin, ölümlere sebep olmasının yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplarla da önemli bir toplumsal hastalık olduğunu ifade ederek, "Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser günümüzün en önemli sağlık meselelerinden birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması sebebiyle de önemli bir halk sağlığı sıkıntısıdır. Sigara, kötü beslenme, kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel, hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik sebepler, kanserin oluşumunda rol oynar. Kişinin hayat süresini önemli ölçüde kısaltan ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen kanser, kalp hastalıklarından sonra 2. ölüm sebebidir" dedi.

İl Sağlık Müdür Vekili Kadir Demirel, kanserin belirtilerini ise şöyle sıraladı:
"Rahim ya da makattan gelen anormal akıntı ya da kanama. Memede ya da vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar. Uzun süreli ses kısıklığı ve geçmeyen uzun süreli öksürük. Yutma güçlüğü ve hazımsızlık. Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama. Vücutta renk değişikliği."

Sözkonusu belirtileri görenlerin doktora başvurmayı ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Demirel, "Kanserden korunmak için sigara ve tütün kullanmayınız. Alkollü içeceklerden kaçınınız. Yeterli ve dengeli besleniniz. Aşırı güneş altında korunmasız kalmayınız. Çalışılan işyerini sağlık koşullarına uygun hale getiriniz. Asbest, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayınız. Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 15:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?