3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Kara Akbabalar nasıl kurtulur ?

Türkiye’de en çok Eskişehir’de bulunan kara akbabaların neslinin tehlike altında olduğu bildirildi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Türk-Yunan Sivil Diyaloğu Programı desteğiyle Kuş Araştırmaları Derneği tarafından kara akbabalarla ilgili hazırlanan proje çerçevesinde düzenlenen seminer, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Projenin genel koordinatörü uzman biyolog Okan Can, 3 metreyi bulan kanat açıklığı, 12 kiloyu aşan ağırlığı ile batı palearktik bölgesinin en büyük yırtıcı kuşu olan kara akbabaların, Avrupa’da üreyen ve dünya çapında soyu tehlike altında olan 12 kuş türünden biri olduğunu söyledi.

Söz konusu kuş türünün İspanya, Çin ve Güney Avrupa gibi geniş bir bölgede yaşadığını kaydeden Can, "Kara akbabalarının Avrupa’da bulunan bin 800-bin 900 çiftinden bin 400’ü İspanya’da bulunurken, diğerleri Güneydoğu Avrupa’da bulunmaktadır. İspanya’dan sonra en büyük kara akbaba nüfusu 50-200 çift ile Türkiye’dedir. 20 çift kara akbaba mevcudu ile Yunanistan da önem taşımaktadır. Türkiye ve Yunanistan, aynı zamanda Asya ve Avrupa popülasyonları arasında bir gen akışı sağlayarak, türün devamında önemli bir rol oynamaktadır" dedi.

Okan Can, soyu tehlike altında olan kara akbabaların Türkiye’de en çok 26 çift ile Eskişehir Türkmenbaba Dağı’nda bulunduğunu vurgulayarak, "Orta ve büyük toynaklı hayvanların leşleriyle beslenen kara akbabalarının sayısının İspanya’da artması sayesinde Avrupa’daki sayıları çoğaldı. Ancak Türkiye kolonisinin statüsü kritiktir. Bu yüzden kara akbabaların nesli tehlike altında olduğundan, Merkez Av Komisyonu kararı ile yıl boyunca avı yasak kuş türleri arasındadır. Her batında bir yumurta yumurtlayan kara akbabalarının Türkiye’deki ikinci büyük kolonisi ise, 7-10 çift ile Kızılcıhamam Dağları’nda bulunmaktadır" diye konuştu.

Can, kara akbaba neslinin tükenmesinde, yuva yapmaya uygun yaşlı ve büyük çam ağaçlarının kesilmesi, orman yangınları, doğrudan ve dolaylı olarak zehirleme, yiyecek kıtlığı, avcılık, kanun dışı ticaret ve yumurta koleksiyonculuğu ile insanların verdiği rahatsızlığın önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.

Seminere katılan İspanyol biyolog Javier Elorriaga ve Yunanlı biyolog Dimitris Vasilakis de, ülkelerinde kara akbabalara yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Seminere katılan davetliler, yarın kara akbabaların yoğun olarak bulunduğu Eskişehir Türkmenbaba Dağı’nda incelemelerde bulunacak. İkinci seminerin Nisan ayında Yunanistan’da gerçekleştirileceği açıklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 17:18:06
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 17:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?