5
Mayıs
2024
Pazar
ESKİŞEHİR

Karınca yuvalarını çaldılar

KARINCA YUVALARINI ÇALDILAR

Eskişehir'de, Ormantepe ağaçlık alanına nakledilen 10 kırmızı karınca (formica rufa) yuvasından 3'ünün çalındığı tespit edildi. Yuvaların ilaç yapımında kullanılan karınca yumurtası yağı için çalınmış olabileceğinden şüpheleniliyor.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, 10 adet kırmızı karınca yuvasının nisan ayında bin 200 rakımlı Ormantepe ağaçlık alanına nakledildiğini söyledi. Yuvaların tel örgü ile koruma altına alındığını kaydeden Aydın, karınca yuvalarının yüksekliğinin 1 metreyi bulduğunu ve her yuvada ortalama 300 bin karınca yaşadığını söyledi.

HIRSIZLAR KARINCA YUVALARINI DA ÇALDI

Karınca yuvalarını kontrol için Ormantepe'ye giden ekipler, yuvaların yerinde olmadığını gördü. Karınca yuvalarının ayı veya domuzlar tarafından tahrip edildiği ihtimalini düşünen uzmanlar, bu yönde bir ize rastlamadı. Yuvaların kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından elle kazılarak yerlerinden çıkarıldığını tespit ettiklerini ifade eden Aydın, "Böyle bir olayla ilk kez karşılaşıyoruz. Kırmızı orman karıncaları bizim gönüllü işçilerimiz gibidir. Orman ağaçlarına zarar veren böcekleri yiyerek

beslenirler. Hatta geçtiğimiz yıllarda keneleri de öldürdüklerini gözlemlemiştik. Ormanda doğal olarak bulunan bu karınca yuvalarını bin 600 metreden daha düşük rakımlara taşımak için ilkbaharda 10 nakil yapmıştık. Şimdi taşıdığımız 3 yuvanın çalındığını gördük. Herhangi bir delilimiz yok ama civardaki çiftlik sahipleri veya meyve bahçesi yapanlar yuvaları kendi alanlarına götürmüş olabilir. Zira bu karıncaların meyvelerde bulunan parazitleri de yedikleri biliniyor. Karıncaların salgıladıkları formic asitin

de kıymetli olduğunu biliyoruz" dedi. Aydın, yuvaların ilaç yapımında kullanılan karıca yumurtası yağı için çalınmış olabileceğini de sözlerine ekledi.

KARINCA YUVALARINI ÇALDILAR
KARINCA YUVALARINI ÇALDILAR
KARINCA YUVALARINI ÇALDILAR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2010 Pazartesi 15:01:04
Güncelleme :6 Eylül 2010 Pazartesi 15:15:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?