4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Kılıçlar'dan Kırım Derneği'ne ziyaret

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret eden Vali Mehmet Kılıçlar'a, elişi işlemeli çay tepsisi hediye edildi.

Kılıçlar, iade-i ziyarette bulunduğu Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Ör’den faaliyetler hakkında bilgi aldı. Ör, 1972 yılında kurulan derneğin hedefinin, Türk kültür esasları dahilinde Kırım tarihini yaşatmak olduğunu belirterek, "Türk kültür esasları dahilinde Kırım tarihini, edebiyatını, musikisini, halk oyunlarını derlemek, işlemek, yaymak, gerek üyeler, gerekse hemşerilerimiz arasında yardımlaşmayı sağlamak, muhtaç öğrencilere burs vermek, ayni ve maddi yardımlarda bulunmak, koordinasyonunu sağlamak çalışmalarımız arasındadır. Genel merkeze kayıtlı 2 bin 91, şubelere kayıtlı 134 olmak üzere toplam 2 bin 225 üyemiz bulunmaktadır. Derneğimizin şu anda Eskişehir’e bağlı Mahmudiye, Çifteler ve Alpu ilçelerinde şubeleri vardır” dedi.

Vali Mehmet Kılıçlar ise, Rus Devleti içinde toprakları işgal edilen ve her türlü hayat şartları yok olan Kırım Türkleri'nin, kimliklerini korumak için bütün çarlık tarihi boyunca mücadele ettiğini ifade ederek, "Tarih boyunca dünyanın en büyük soykırımlarından biri Kırım Türkleri'ne yaşatıldı. 18 Mayıs 1944'te Kırım tarihinin en büyük soykırımı yaşandı. Kırım Türkleri çok büyük acılar çekti, sürgüne gönderildi, bir çoğu da göç esnasında hayatını yitirdi. Kırım halkının Türkiye'ye göçü, 1860'larda başladı. Şuanda sadece Eskişehir'de 100 binin üzerinde Kırım Türkü yaşamaktadır. Sadece Kırım Tatarları değil, Asya'dan, Kafkaslar'dan, Balkanlar'dan Türkiye'ye gelen ve şimdi ev sahibi konumundaki kardeşlerimiz Eskişehir’in, Türkiye’nin geleceğine, gelişimine büyük katkılar sağlamaktadır. Kültürel doku, öylesine kökleşmiştir ki, bugün 'Eskişehir Mutfağı' denildiğinde ilk çiğbörek akla gelmektedir” diye konuştu.

Kılıçlar’a, ziyaret esnasında derneğin kadın üyeleri tarafından elişi işlemeli çay tepsisi armağan edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 18:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?