6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Kış geliyor, zehirlenmelere dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, bu yıl içinde 213'ü sobadan olmak üzere 334 kişinin karbonmoksit gazından zehirlendiğini belirterek, "Bu kış sezonunda da bilinçsiz soba yakma yöntemleri devam ederse ve tedbir alınmazsa, çok sayıda gaz zehirlenme vakası ve ölümlerinin tekrarlanması kaçınılmaz olacaktır" dedi.

Fidan yaptığı açıklamada, her yıl havaların soğumaya başlamasıyla birlikte soba gazı zehirlenmelerinde ve bina yangınlarında artış görüldüğünü ifade ederek, vatandaşları uyardı. Eskişehir'deki karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarında bir önceki yıla göre yüzde 53 oranında bir azalma olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, şunları söyledi:

"2007 yılında soba zehirlenmesi 347, tüpgaz 29, doğalgaz 294, diğer 36 olmak üzere toplam 706 gaz zehirlenmesi vakası görüldü ve 4 kişi hayatını kaybetti. 2008 yılında ise soba 213, tüpgaz 8, doğalgaz 60, diğer 53 olmak üzere toplam 334 kişi karbonmonoksit gazından zehirlendi. Zehirlenenlerden 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu sene, bir önceki yıla göre zehirlenme olaylarında azalma vardır. Ancak bu, Eskişehir için yeterli bir azalma değildir. Bu kış sezonunda da bilinçsiz soba yakma yöntemleri devam ederse ve tedbir alınmazsa, çok sayıda gaz zehirlenme vakası ve ölümlerinin tekrarlanması kaçınılmaz olacaktır. Biz Sağlık Müdürlüğü olarak bu kış sezonunda da bilinçlendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Soba gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek için gerekli kurallara uyulmasını isteyen Fidan, sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili tedbirin, bacaların yılda bir kez temizlenmesi olduğunu kaydetti.

Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, insan sağlığının her şeyin üzerinde ve önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ufak bir ihmal, tedbirler için yeterli olabilecek süreyi erteleme bir çok kişinin sakat kalmasına ya da ölümüne sebep olabilir. Zamanı ve olanları değiştirmek, geriye dönmek, kayıpları telafi etmek mümkün olmadığı gibi sevdiklerimizin yaşama veda etmesine, o ufak ihmalin ya da ertelenmiş sürenin sebep olması acıdır. İşte bu acıları yaşamamak ve yaşatmamak adına bazı konulara dikkat etmemiz, gerekli bakımları yaptırmamız ve tedbirleri almamız gerekir. Soba, baca gazı zehirlenmelerinin ve yangınların can kaybına sebep olmaması en büyük dileğimizdir."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 16:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?