6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Mehmet Özhaseki Eskişehir'de

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Şehri kalkındırmak belediye başkanının en önemli görevlerinden birisidir" dedi. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Eskişehir AK Parti Teşkilatı'nın Özgüven Tesisleri'nde düzenlediği Siyaset Akademisi'nin konuğu oldu. Özhaseki, belediye başkanlarının tek görevinin su ve kanalizasyon hizmetini yapmak olmadığını belirterek, "Şehri kalkındırmak bir başkanın en önemli görevidir. Kayseri bunu başardı. Eskişehir de bu başarıya aday" diye konuştu. 

Başkanların halkla iç içe olmaları gerektiğini ifade eden Özhaseki, "Bazı belediye başkanları kanunun emrettiği kadarını yaptığında 'işimi yaptım' diyebiliyor. Eski başkanlardan kimisi suyu getirmiş, kimisi de kanalizasyon sorununu çözmüş. Bunları yapmak vazifeni yerine getirmek değil. Belediye başkanı o bölgede yaşayan herkesin başkanıdır. Vatandaş gece saat 23.00'te valinin kapısını çalamaz, emniyet müdürünün evine gidemez, ama belediye başkanının kapısı vatandaşa her zaman açık olmalıdır. Belediye başkanının en önemli vazifelerinden bir tanesi budur" şeklinde konuştu. 

Türkiye'deki çoğu ilin kalkınamadığını ve bu konuda başkanlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Özhaseki, "Türkiye'de 75-76 il zor durumda. Bunlardan 30, 40 tanesi ilçe durumuna düşmüş. Hiçbir üretim yok. Nüfusları çok düşük. 25-30'u da emekliler şehri, büyük bir huzur evi gibi. Sadece 8-10 il kalkınma trendini yakalamış. Kayseri bunlardan bir tanesi. Eskişehir de bunlardan birisi olmaya aday. Belediye başkanı bunları düşünmek, kalkınma planları yapmak zorunda. ticaret odasıyla, sanayi odasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek toplantılar düzenlemeli. Ciddi toplantılara öncülük etmelidir" dedi.

"HIZLA DEĞİŞİYORUZ"
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tarihte değişime direnenler olsa da her şeyin hızla değiştiğini ve bu değişime ayak uydurmanın ilerlemek için gerekli olduğunu kaydederek, "Bazı filozoflar, değişim, çürümek, yok olmaktır demişse de, İslam alimleri değişimden yana tavır koymuşlardır. Mevlana 'Düne ait ne kadar söz varsa, dünle birlikte gitti cancağızım, şimdi yeni şeyler söylemek lazım' demiştir. Değişim günümüzde hem çok hızlı hem de çok boyutlu yaşanıyor. Sadece ekonomide, sanayide değil, her alanda büyük bir değişim söz konusu. Bu, son 20-25 yıldır çok daha hızlı bir hal aldı. Herkes durumunu ona göre ayarlamalıdır. Bu kamu yönetimini, belediyeleri hatta özel hayatı bile etkiliyor. Değişim konusunda ise belediye başkanının halkı aydınlatması gerekir. Esnaf arkadaşların kendi mesleklerinin bittiğinden haberleri yok. İflas ettikleri zaman da hükümete kızıyorlar. Esnafın kendisi bile gidip büyük marketlerden alışveriş yapıyor. Ben Kayseri'de esnafları toplayıp, meslekleri dün nasıldı, bugün ne durumda, yarın ne olacak, bunları tartışıyorum. Bir başkan şehri ayağa kaldıracak faaliyetlere öncülük etmelidir. 'Suyu getirip yol yaptım, başka işe karışmam' diyen başkanların işi zordur" diye konuştu.

"BAŞKAN ORKESTRA ŞEFİ GİBİ OLMALI"
Bir insanın her şeyi bilmesinin imkansız olduğunu söyleyen Özhaseki, "Bir başkan önce parayı iyi yönetmelidir. İnsanı yönetmesini iyi bilmelidir. Personelini ve halkını iyi tanımalıdır. Mekani işlerin, kent, ulaşım, alt-üst geçitleri, parkların takipçisi olmalıdır. Daha sonra zamanı ve bilgiyi yönetebilmelidir. Bir insandan her şeyi çok iyi bilmesini bekleyemezsiniz, ama işi bilen insanlarla çalışıp onları yönetebilen başkan başarılı olur. Bunları yönetirken bir orkestra şefi gibi hakimiyet kurmalıdır"
ifadelerini kullandı. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin tecrübe ve bilgilerini paylaştığı Siyaset Akademisi dersine Eskişehir AK Parti İl Başkanı Murat Canözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, ve çok sayıda partili katıldı.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 14:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?