6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Meyve ve sütlü ürün uyarısı!

Eskişehir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Koray Arberk, şeker (diabet) hastaları için turunçgiller, elma, armut gibi meyveler ile yoğurt ve benzeri süt ürünlerinin en güvenilir besinler olduğunu belirterek, "Kişi diabetle yaşamak zorundaysa hastalığın kölesi değil, efendisi olmalı" dedi.

Doktor Arberk, şeker hastalığının eski çağlardan beri bilinen bir hastalık olduğunu, diabetin karbonhidratların organizmada özümlenmesi sırasında ortaya çıkan bir bozukluğa bağlı olarak geliştiğini ifade etti.

Şeker hastalığının ilk basamağını perhizin oluşturduğunu kaydeden Koray Arberk, "Diabet perhizi, tek cümleyle şöyle özetlenebilir. Gereken, zamanında ve yeterince yenmelidir. Gereken, besinlerin türünü, zamanında, düzenlenen öğünlerin aynı saatte alınmasını, yeterince verilen miktarın aşılmamasını ifade eder. Nişastalılar (ekmek, pirinç, patates, makarna, mercimek gibi kuru sebzeler ve benzeri), meyveler (turunçgiller, elma, armut ve benzeri) ve yoğurt gibi besinler en yavaş sindirilen ve bu yüzden de diabetli için en güvenilir sayılan besinlerdir. Tüm taze sebzeler ve işlenmemiş tahıllar bu grupta yer alır. Bu bakımdan bolca sebze yemek, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih etmek, sağlıklı beslenmenin ilk adımlarıdır. Ayrıca, lif bakımından zengin olmaları değerlerini bir kat daha artırır" diye konuştu.

Arberk, diabet tedavisinin ikinci aşamasını sporun oluşturduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bilerek yapılan bir egzersiz kaslarda birikmiş glikozun yakılmasını sağlar. Tıbbi destek; perhiz, egzersiz, ilaç kullanım kuralları ve diabetlinin kendini izlemesini kapsayan bir eğitim sürecidir. Kişi, bu süreçte kazandığı yeni alışkanlıkları günlük hayatına ne kadar çabuk uyarlarsa, diabetle yaşamayı o kadar kolay benimser. Diabet, kronik bir hastalıktır. Ama önerilere dikkatle uyulduğunda bir hayat biçimine dönüşür. Burada kişiye düşen yükümlülük, diabetle yaşamak kaçınılmazsa onun kölesi değil, efendisi olmaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 18:26:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?