6
Mayıs
2024
Pazertesi
ESKİŞEHİR

Nobel Ödülü hayatını değiştirdi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde bir konferans veren 2007 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Peter Grünberg, Nobel’in hayatının bütün akışını değiştirdiğini söyledi.

Artık yalnız kalıp laboratuvarına kapanamadığını söyleyen Prof. Grünberg, bilgisayar alanında manyetik hafıza sistemleriyle birlikte çevre dostu yeni enerji mekanizmalarının yaygınlaşacağını söyledi.

NOBEL Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Peter Grünberg, gelecekte bilgisayar alanında manyetik hafıza sistemlerinin oldukça yaygınlaşacağını, daha da önemlisi çevre dostu yeni enerji sistemlerinin yaygın olarak ortaya çıkacağını söyledi.

Manyetik alandaki küçük değişimlerin elektrik direncinde büyük değişimlere neden olduğu "dev manyetik direnci" (GMR) keşfetmesiyle yeni nesil sabit disk depolama alanında çığır açan ve bilgisayarlardan, otomotiv ve mobil eğlenceye kadar pek çok yeniliklere öncülük eden 69 yaşındaki Prof. Grünberg, konferans vermek için geldiği Eskişehir’de AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Grünberg, 2007 Nobel Fizik Ödülü’nü aldıktan sonra yaşam şeklinin tamamen değiştiğini belirterek, insanların çalışmalarına, özellikle kendisine olan ilgilerinin arttığını ve buna da şaşırdığını söyledi.

"Daha önce yalnız laboratuvarıma gidip çalışmalarıma yoğunlaşırken, artık bunu yapamıyorum. Her yerde karşıma kameralar çıkıyor" diyen Prof. Grünberg, şöyle devam etti: "Yalnız kalıp çalışmalarıma yoğunlaşmayı seven biriydim. Bu sona erdi. Artık laboratuvarıma gidemiyorum. Laboratuvarıma gidip ekipmanlarımın arkasına saklanamıyorum. Ödülün yaşamımda değiştirdiği en önemli şey bu. Artık gelen davetler nedeniyle bilgilerimi paylaşıyorum."

Prof. Grünberg, bu ziyaretiyle Türkiye’ye üçüncü kez gelmiş olduğunu ifade ederek, "Bu gelişimde Türkiye’de birçok şeyin değiştiğini gözlemledim. Türkiye’de bol sıfırların terk edildiği para birimini ve enflasyonun düştüğünü görünce sevindim. O enflasyon seviyesinden bu noktaya gelmek ülke insanı için de çok güzel olsa gerek. Çevresel olarak da olumlu gelişmelerin yaşanması çok hoş" dedi.

Anadolu Üniversitesi’nde verdiği konferansta kendisine soru yönelten öğrencilerin merak ve ilgilerinden etkilendiğini belirten Prof. Grünberg, bunun, üniversitenin altyapısının güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 09:13:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?