3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Obezite ile mücadelede yeni dönem

OBEZİTE İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

Eskişehir Sağlık Müdürü Uz.Dr.Hüseyin Fidan, son yıllarda tüm dünyada obezite (şişmanlık) görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, kentte, "Yeterli Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu'nun" oluşturulduğu söyledi.

İl Sağlık Müdürü Fidan, yaptığı açıklamada kentte, "Yeterli Dengeli Beslenme Ve Hareketli Yaşam Kurulu'nun” oluşturulduğunu belirterek, "Müdürlüğümüz, diğer il müdürlükleri, hastanelerde görevli yöneticiler, hekim, diyetisyen ve basın mensuplarından oluşan kurulumuz ilk toplantısını müdürlüğümüz Dr. Davut Savran Salonu’nda gerçekleştirdi. Bundan böyle İlimizde obezite ile daha sistematik bir mücadele başlatılmıştır" dedi.

İnsanın büyümesinin, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesi gerektiğini vurgulayan Fidan, "Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması ile sonuçlanan ve sıklıkla da enerji yoğunluğu fazla besinlerin aşırı alımına bağlı olan bir durumdur. Obezite, “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’sini, kadınlarda yüzde 25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması obezite olarak tanımlanır.

Obezite ile mücadele, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına gelmektedir. Obezite; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır.

Obezite ile mücadelede fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının arttırılması oldukça önemlidir. Çocukluk çağı obezitesine ve diğer kronik hastalıklara karşı en etkin önlem emzirmedir. İlk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2011 Pazartesi 13:49:02
Güncelleme :17 Ocak 2011 Pazartesi 14:39:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?