3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Öğretim üyesinin büyük başarısı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, 10 yıllık çalışmanın ürünü olarak bordan yüzde 100 yerli motor yağı katkı maddesi üretmeyi başardı.

Ay, bor minerallerinden bornitrür üzerinde laboratuvarda çalıştığını anlatarak, "2006 yılında AÜ'nün izniyle Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde şirket kurdum. Bu şirketle laboratuvar deneyimlerimi sanayiye aktardım. Motor yağı katkı maddesi olan ve 'Boron Max' adlı ürünümüz, yerli ham maddeler, yerli çalışanlar ve yerli makinelerle üretiliyor.

Teknoloji için gereken bütün makineleri biz oluşturduk. Deneyler sonunda elde ettiğimiz bornitrür, 900 santigrat dereceye kadar bile ısıtıldığında herhangi bir kimyasal değişime uğramıyor. Kendine has özellikleriyle motorlarda yağlayıcı olarak kullanılabiliyor. Hiç bir bileşik oluşturmadan, reaksiyona girmeden kullanılabiliyor. Bu özelliğiyle sürtünmeyi ve enerji kaybını en aza indiriyor" dedi.

Katkı maddesini öncelikle kendi araçlarında kullandıklarını, daha sonra ürünün sürtünme kat sayısının ne aşamada olduğunu öğrenmek için İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) test ettirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Nuran Ay, "Sözkonusu değerlendirme sonucunda bornitrürün motordaki sürtünme kat sayısını yüzde 14 azalttığını belirledik. Boron Max'ı Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) sıfır bir otomobil motoru üzerinden denedik. Orada yapılan denemelerde de yağ katkısının yakıtta yüzde 20'ye varan tasarruf sağladığını saptadık. Ürünü farklı sektörlerde kullanılması için piyasaya sürdük. Ürünü motor yağına ilave ettiğinizde yakıt tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda karbon emisyonunu da azaltıyor. Yağ ömrünü uzatıp, araçtaki motor gürültüsünü en aza indiriyor. Bahse konu ürün, nano boyutlu bor bileşiğinden oluştuğundan piyasadaki ürünlerden farklı. Diğer ürünlerden daha kaliteli bir ürün. Benzinle, motorinle, LPG ile çalışan bütün araçlarda kullanılabiliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki araçlarda, şehirlerarası otobüs ve lojistik şirketlerinde Boron Max kullanılıyor. Son derece olumlu gelişmeler mevcut. Almanya ve ABD'ye de ihracat yapmaya başladık" diye konuştu.

Yerli motor yağı katkı maddesi, piyasada 45 ila 90 TL arasında fiyatlarla satılıyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 20:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?