4
Mayıs
2024
Cumartesi
ESKİŞEHİR

Ölümüyle 3 kişiye can verdi!

Kütahya'da beyin kanaması geçirip sevk edildiği Eskişehir'deki hastanede beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisi bir gencin ailesi tarafından bağışlanan organları 3 kişiye umut oldu. Gencin kalbi ile karaciğeri Ankara'ya gönderilirken, böbreği Eskişehir'deki bir hastaya nakledilecek.

Kütahya'da 2 gün önce arkadaşlarıyla birlikte ev arayan Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi Hasan Kaçmaz, aynı gün beyin kanaması geçirdi.

Arkadaşlarının "doktora gitme" teklifine, beyin kanaması geçirdiğini bilmeden "istirahat edeyim, iyileşirim" karşılığını veren Kaçmaz, gece saatlerinde fenalaşınca 112 ekibi tarafından önce Kütahya Devlet Hastanesi'ne, burada yapılan ilk müdahalenin ardından sağlık durumunun ciddi olması sebebiyle Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Tedavi altına alınan Hasan Kaçmaz'ın, müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Gencin acılı ailesi, doktorların tavsiyesi üzerine organlarını bağışlayınca, Eskişehir'de transplantasyon ekibi için hareketli saatler başladı. Ankara'dan gelen iki ayrı ekip ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir ekip, gece yarısı Hasan'ın kalbi, karaciğeri ve bir böbreğini operasyonla aldı. ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kadavradan çıkarılan kalbi, bir hastaya nakletmek üzere teslim alan Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi organ nakli ekibi, koşarak çıktıkları hastanenin önünden bindikleri otomobille polis eskortu eşliğinde Ankara'ya gitti. Gencin karaciğeri ise, bir süre sonra başka bir araçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildi.

Hasan Kaçmaz'ın böbreğinin de, Eskişehir'de dokusu uyan bir hastaya nakledileceğini ifade eden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver İhtiyar, "Beyin kanaması geçiren hastamız, 2 gün önce hastaneye kaldırılıyor. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışı için buraya getirildi. Birden fazla organı alındı. Bu bir örnek davranış. Aileye teşekkür ediyorum. Aile, bir organ bağışıyla 3 insanı kurtardı. Herkesi bu gibi duyarlılığa davet ediyorum. Herkes duyarlı olursa, ülke genelinde böbrek bekleyen 50 bin hasta gerekli nakle kavuşmuş olur" dedi.

Hem oğlunu kaybetmenin acısını, hem de organlarının başka insanlar için umut olmasının sevincini yaşayan İbrahim Kaçmaz ise, evladının ölümünde ihmal olduğunu iddia ederek, "Maalesef ihmalin, gecikmenin neticesinde oğlumu kaybettim. İlk başta beyin kanaması geçiren oğlumun sara krizi geçirdiğini sanmışlar. Hastaneye götürmeden evden ayrılmış. Arkadaşların ikinci kez 112'yi aramasıyla hastaneye kaldırılmış. Kütahya'dan Eskişehir'e gelene kadar zaman çok geçince, böyle bir olay meydana geldi. Çocuk, 10 saat beyin kanaması geçirmiş, müdahale edilmemiş" diye konuştu.

Kaçmaz, oğlunu eline kına yakarak askere göndermek istediğini anlatarak, şunları söyledi:

"Buna özendim, ama olmadı. Ölü dirilir mi? Dirilmez. Başka anne ve babaların bağrının yanmamasını istiyorum. Ben organlarımın tamamını sağlığımda bağışlama kararı aldım. Yatan ölüden hiç kimseye menfaat olmaz. Benim hiç kimseden maddi ve manevi bir beklentim yok. Oğlumun ölümünde ihmali olanların cezalandırılması için en yakın zamanda ilgili makamlara şikayet dilekçemi sunacağım."

İbrahim Kaçmaz, daha sonra organlarını bağışladığı oğlunun cenazesini toprağa vermek üzere memleketi Kütahya'nın Gediz ilçesine götürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 11:48:27
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 11:51:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?