3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Organları beş kişiye hayat verdi

ORGANLARI BEŞ KİŞİYE HAYAT VERDİ

Eskişehir’de yapılan organ bağışı 3 hastaya hayat verdi, 2 kişinin de gözlerine ışık oldu.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan 56 yaşındaki Ömer Çetinbaş “Yaygın Beyin Sapı İnfarktına” bağlı olarak “Beyin Ölümü” gerçekleşti. Bunun üzerine hastanenin organ bağışından sorumlu yetkililer devreye girerek hastanın yakınlarıyla görüşmeler yaptı. Konuya çok duyarlı yaklaşan hasta yakınları takdire şayan örnek bir davranış göstererek “Beyin Ölümü” gerçekleşen Ömer Çetinbaş’ın organlarını bağışladılar. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığının belirlediği prosedürler çerçevesinde işlemlere tamamlandı.

Prof. Dr. Hamdi Karakayalı başkanlığındaki Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden gelen ekip tarafından Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesi’nde yapılan operasyonla vericiden organları alındı. Alınan böbreklerden birisi ve karaciğer, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki iki hastaya nakledildi. Vericiden alınan diğer böbrek ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başka bir hastaya nakledildi.

Yunus Emre Devlet Hastanesi Kornea Merkezince alınan kornealar da korne nakli bekleyen iki hastaya yaşam ışığı oldu. Böylece hayata veda eden 1 hasta, yakınlarının duyarlılığı sayesinde 5 hastanın hayata “Merhaba” demesine vesile oldu.

Toplumda organ bağışının öneminin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirten Hastane Başhekimi Op. Dr. Zihni Ergün organ bağışında bulunanlara teşekkürlerini iletirken aynı duyarlılığı herkesin göstermesi gerektiğini söyledi.

Hastanenin Poliklinik binasının girişindeki Organ Bağışı Birimi kanalıyla isteyenlerin hayatta iken organlarını bağışlayabilmeleri için gerekli işlemlerin hemen yapılarak Organ Bağış Kartının çıkarıldığını belirten Ergün, Beyin Ölümü gerçekleştiğinde kişilerin yakınlarının yazılı olarak rızasının alınması halinde organ bağışının yapılabildiğini ve hastanelerinin organ bağışı için sürekli bir eğitim ve teşvik çalışması yaptığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2011 Salı 17:23:01
Güncelleme :4 Ocak 2011 Salı 17:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?