8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Oyuncakları çöpten

Eskişehir'de, gece saatlerinde sokaklarda dolaşarak çöpten atık karton ve plastik toplayan 3 kişilik ailenin dramı yürekleri sızlattı. İkiz kardeşini evlatlık vermek zorunda kalan anne ve babasına yardım eden 5 yaşındaki minik Ersin ise çöpleri karıştırırken bulduğu oyuncaklarla mutlu oldu.

Güllük Mahallesi'nde ikamet eden Çakan ailesi, gece karanlığında 3 tekerlekli arabalarıyla sokak sokak dolaşıp, çöplerden kilosu 30 YKr eden atık karton ve plastikleri tek tek topluyor. 7 yıldır bu işi yapan Hakkı Çakan ile eşi Ayten Çakan'a, 5 yaşındaki ikiz oğullarından biri olan Ersin Çakan da yardım ediyor. Minik Ersin, çöpleri karıştırırken bulduğu oyuncaklarla sevince boğuluyor. Çakan ailesi fertlerinin bu çalışması gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyor.

Arkadaşının tavsiyesi üzerine bu işe başladığını belirten Hakkı Çakan, "Önce bebek arabasıyla karton toplamaya başladım. Şimdi, 3 tekerlekli arabayla çalışmaya devam ediyorum. Karton fiyatı düşünce, plastik toplamaya yöneldim. Ekmeğimi bundan çıkarıyorum. Eşim ve çocuğumla birlikte geceleri sokaklarda atık topluyorum. Arabayı doldurunca eve dönüyoruz. Kilosu 30 YKr. Gelirim aylık asgari ücret ediyor. 5 yaşındaki oğlum da bize yardımcı oluyor. Bakanımız yok. Yazın her yerde plastik var. Kış mevsiminde zorluk çekiyoruz" dedi.

Eşi Ayten Çakan ise, maddi durumlarının iyi olmaması sebebiyle Ersin'in ikiz kardeşini evlatlık vermek mecburiyetinde kaldıklarını ifade ederek, "Ben bir evin bir kızıyım. Kasabın kızıyım. Babamın adı, şanı belli. Zenginin kızı, bu hale düştü. Görenler utansın. Oğullarım ikiz. Maddi talepte bulunmadan diğer oğlumu evlatlık verdim. Maddi durumum iyi değildi, o yüzden vermek zorunda kaldım. Durumum kötü, içler acısı. Devletten yardım bekliyorum. Evimde su, çamaşır makinesi yok. Sanki 1970'li yıllarda yaşıyoruz. Evim akıyor, gecekondu. İlk eşimden 11 yaşında bir oğlum daha var. O ise yurtta kalıyor. Geceleri sokaklarda çalışmak zor oluyor, ama mecburuz. Yardım edenler olursa sevineceğim. Evimde mutfak tüpü bile yok. Odunumuzu bile çöpten topluyoruz. Yetkililerden ev, bir de çamaşır makinesi istiyorum. Çocuklarım için çalışıyorum. Diğer 2 evladıma kavuşacağım günü bekliyorum. Kafamı yastığa koyduğum da evlatlarımın acısını yaşıyorum" diye konuştu.

Oyuncaklarını çöpten topladığını dile getiren minik Ersin de, ikiz kardeşine kavuşmak ve sağlıklı bir evde oturmaktan başka dileğinin olmadığını söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2007 Çarşamba 11:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?