3
Mayıs
2024
Cuma
ESKİŞEHİR

Pepe, türkü söyleyerek fidan dikti

Eskişehir’de düzenlenen Ağaç Bayramı Töreni’ne katılan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kendi adına fidan dikti, Karadeniz türküsü söyledi.

Ankara’dan helikopterle Eskişehir merkeze bağlı Karapınar Köyü’ne gelen Bakan Pepe, Ağaç Bayramı Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Anadolu’nun tipik özelliğini taşıyan ve yoğun erozyona maruz kalan Eskişehir’in, yılda 50 milyon fidan üretimiyle Türkiye’nin en büyük fidan üretim merkezi olacağını belirtti.

Erozyon ve çölleşmenin yol açtığı ağır faturanın gelecek nesillerin bahtiyar, zengin olmasını engellememesi için herkese büyük görevler düştüğünü kaydeden Bakan Pepe, "Yüzlerce kilometre uçtuk. Kıraç araziye baktığımızda çölleşmenin bazı yerlerde çok ağır şekilde kendisini hissettirdiğini gördük. Bu yüzden ülkemizin toprağına 4 elle sarılmamız lazım. Aksi takdirde yarın insanımızın karnını doyuracak imkanlara sahip olmak bahtiyarlığını elimizden uçururuz, kaçırırız" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 2 yıldan fazla sürdürdüğü bakanlık görevi süresince ağaçlandırma çalışmalarına hız verdiklerini anlatarak, "Türkiye’deki fidanlıkların önüme konulan tablosundaki üretim ve hizmet anlayışı, benim kabul edebileceğim seviyede değildi. Siyasi mülahazayla açılmış, verimliliği olmayan fidanlıkları kapatın talimatı verdim. Fidan üretme kapasitesini 200 - 300 milyonlu rakamlara taşımak bizim boynumuzun borcudur. Çok insanla, çok tabela dikmekle çok iş yapılmıyor. Önemli olan ne zaman, nerede, nasıl ve kiminle ne iş yapacağınıza iyi karar vermenizdir. Sonuçta, ülkedeki fidanlıkların üçte ikisi kapandı, üçte biri kaldı. Kapanmayan fidanlıklarla fidan üretme kapasitemiz 100 milyondan 200 milyonun üzerine çıktı" diye konuştu.

Türkiye’nin en modern fidanlığı olan Eskişehir’de 2000 yılında 3 milyon 400 bin olan fidan üretimini, 2005 senesinde 22 milyona çıkardıklarını vurgulayan Pepe, "3.4 milyon nerede, 22 milyon nerede? Bu da kafi değil. Eskişehir, Türkiye’nin en büyük fidan üretim merkezi olacak. Hedef, burada yılda 50 milyon fidan üretmektir. Bununla şunu yapıyoruz. Eskişehir’den Ankara’ya giderken sağınıza, solunuza bakıyorsunuz her yer bozkır. Artık, bunları geride bırakmamız lazım. Türkiye’nin önüne ülkenin gerçekleriyle barışık, örtüşük hedefler koymak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde, ülkemizdeki topraktan yeşerecek fidanların sayısını yılda 1 milyar yapmak boynumuzun borcudur. Aksi halde ülkemizde çocuklarımız, tabiat, ağaç, ormanla alakalı bilgileri sadece ansiklopedi, ders kitapları ve dergilerden takip etmek durumunda kalırlar" şeklinde konuştu.

Bakan Osman Pepe, rüzgarın çam ağaçlarına söylettiği şarkıyı hiç bir orkestranın çalamayacağının altını çizerek, bu şarkıyı duymamış, yüreğinde hissetmemiş nesillerin huzurlu, mutlu olması ve çevreyi sevmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Ülke genelinde yapılacak çalışmalarla Türkiye’nin önündeki zorlu yolun aşılacağını vurgulayan Pepe, 2005 yılında 250 milyon fidan dikmeyi, Toros Dağları’na da helikopterle bu sene 10 milyar sedir tohumu ekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, insanların ekilene, biçilene sahip çıkmasını da istedi.

Konuşmasının ardından miniklerin folklör gösterisini izleyen Pepe, sanatçı Saim Günal’ın verdiği konserde, "Ordu’nun Dereleri" adlı türküye eşlik etti. Daha sonra 250 dönümlük 45 bin fidanın toprakla buluşturulacağı 85. Yıl Milli Egemenlik Ormanı’na kendi adı verilen ilk fidanı dikip, sulayan Bakan Osman Pepe, köylü kadınların alanda pişirdiği gözlemeyi de yedi. Töreni izleyen protokol üyeleri ve vatandaşlar çadırda otururken, 1.5 saat güneş altında ellerinde afişlerle bekleyen öğrenciler dikkati çekti. AK Parti Eskişehir milletvekilleri Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin, Vali Kadir Çalışıcı, Bakanlık Erozyon ve Ağaçlandırma Kontrolü Genel Müdürü Mustafa Yüksel’in de katıldığı fidan dikme töreninin ardından Bakan Pepe, helikopterle Ankara’ya döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 17:34:17
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 14:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?