8
Mayıs
2024
Çarşamba
ESKİŞEHİR

Porsuk Çayı'nda binlerce balık öldü

ESKİŞEHİR’de Şeker Fabrikası yakınlarından geçen Porsuk Çayı’nda yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Büyükşehir Belediyesi, balık ölümlerine Şeker Fabrikası'nın çaya bıraktığı atıkların neden olduğunu ileri sürdü.

Şeker Fabrikası yakınlarındaki Porsuk Çayı’nde çok sayıda ölü balık kıyıya vurdu. Vatandaşlar, balıkların Şeker Fabrikasından çaya bırakılan atıklar nedeniyle öldüğünü söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de, balık ölümlerine fabrika atıklarının neden olduğunu açıkladı.

Bu konuda Şeker Fabrikası yönetimini uyardıklarını belirten belediye yetkilileri, Şeker Fabrikası’nın Porsuk Çayı’na bıraktığı atıkların yapılan tahlillerinde azot, fosfor, demir, ağır metaller yağ ve gres içerdiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Sürekli olarak zehirli atıklarını Porsuk’a deşarj eden Şeker Fabrikası, bütün şikayetlere ve verilen parasal cezalara rağmen çevreyi kirletmeye devam ediyor. ESKİ trafından yapılan tahlillerde fabrikanın Porsuk’a boşalttığı atık kirli suyun azot, fosfor, demir ve ağır metaller ile yüksek oranda yağ ve gres içerdiği rapora bağlanmıştır. Bunun yanı sıra önceki gün Şeker Fabrikası’nın Porsuk’a atık boşalttığı deşarj noktalarından sonraki kısmı olan Kent Park’ta su yüzeyinin binlerce balık ölüsü ve birçok kuş ölüsü ile dolduğu görülmüştür. Büyük bölümünü yavru balıklar ile orta büyüklükteki sazan ve sarıkanat tabir edilen balıkların oluşturduğu ölümlere, Şeker Fabrikası’nın atıklarının neden olduğu somut şekilde orta yere çıkmıştır.”

“ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ SEYİRCİ KALIYOR”

Durum böyle iken önceki gün, Şeker Fabrikası’nın zehirli atık boşaltmayı sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, “ESKİ Genel Müdürlüğü’nce yine durum zabıtla tespit edilmiştir. Öte yandan İl Çevre Müdürlüğü’nün bu duruma seyirci kalması ve herhangi bir işlem yapmaması karşısında Büyükşehir Belediyesi’nin Fabrika ve İl Çevre Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunmaktan ve durumu Çevre ve Sanayi Bakanlıkları’na iletmekten başka çaresi kalmadı. Ayrıca Şeker Fabrikası bu tutumuna devam ederse, deşarj noktalarını tıkamak zorunda kalacağız.”

DHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 13:22:53
Güncelleme :2 Ekim 2007 Salı 13:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?